'Volgende week EU-deal over verplichting usb-c in gadgets'
iPhone moet in Europa over op usb-c

'Volgende week EU-deal over verplichting usb-c in gadgets'

03-06-2022 14:20 Laatste update: 14:25

De usb-c-poort wordt in de Europese Unie de verplichte oplaadpoort voor smartphones en veel andere draagbare gadgets. Daar wordt dinsdag in Brussel een definitief akkoord over verwacht. Het zou betekenen dat Apple over enkele jaren iPhones van usb-c moet voorzien.

De EU-landen, de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn het eens over de verplichting van usb-c als oplaadpoort in veel draagbare apparaten, zoals smartphones, tablets en koptelefoons. Dinsdag komen de EU-lidstaten en de wetgevers voor een laatste overleg bij elkaar en ze willen die dag nog tot een overeenstemming komen, meldden bronnen in Brussel aan Reuters

De usb-c-verplichting heeft vooral gevolgen voor Apple, dat in de iPhones, AirPods en enkele andere apparaten zijn eigen Lightning-poort gebruikt. Apple heeft zich de afgelopen jaren fel verzet tegen het EU-voorstel.

Laptops en draadloos opladen

Tijdens het overleg dinsdag zal er volgens Reuters nog wel worden onderhandeld over de vraag of de usb-c-verplichting ook voor laptops moet gaan gelden. Daar is het Europese Parlement een groot voorstander van. De europarlementariërs willen ook dat er meer regels komen voor draadloze oplaadtechnieken, zodat die rond 2025 geharmoniseerd moeten zijn. De EU-lidstaten en de Europese Commissie pleiten voor een langere overgangsperiode om fabrikanten meer tijd te geven.

De afgelopen jaren hebben de meeste Android-smartphones en veel andere gadgets al usb-c-poorten gekregen. Vergeleken met Lightning biedt usb-c hogere dataoverdracht- en oplaadsnelheden. Apple gebruikt overigens al wel usb-c in veel iPads en Macs.

iPhone 15

Volgens Apple leidt de verplichting van één oplaadpoort tot het 'beperken van de innovatie'. Ook moeten sommige gebruikers erdoor overstappen op nieuwe opladers, met meer elektronisch afval tot gevolg. Het tegengaan van e-waste was juist een van de redenen waarom de EU een universele oplaadpoort wilde. Het eerste voorstel voor een universele oplaadpoort deed de Europese Commissie al meer dan tien jaar geleden. 

Volgens geruchten zou Apple volgend jaar al iPhones met usb-c willen uitbrengen. Het bedrijf zou al bezig zijn die usb-c-modellen te testen. De iPhone 15 zou dan de eerste iPhone met een usb-c-poort worden.

Vooruitblik op Apple-event WWDC: