© Sony

Sony en Honda starten apart bedrijf voor elektrische auto's

De conceptauto Vision-S van Sony

Elektrische auto's

Sony en Honda starten apart bedrijf voor elektrische auto's

06-06-2022 16:29 Laatste update: 16:29

De Japanse fabrikanten Sony en Honda vormen een joint-venture voor de ontwikkeling van nieuwe elektrische auto's. De eerste auto van het nieuwe bedrijf moet rond 2025 verschijnen.

Sony en Honda kondigden in maart aan samen elektrische auto's te gaan ontwikkelen. Daarbij richt Honda zich op de productie en Sony op het softwareplatform en de bijbehorende mobiliteitsdiensten. Nu willen beide Japanse bedrijven van de samenwerking een apart bedrijf maken. "We zijn het erover eens dat het beter is om de joint venture op de lange termijn onafhankelijk te maken in plaats van deze onder Sony of Honda te plaatsen", zegt Sony-ceo Kenichiro Yoshida tegen de Japanse krant Nikkei.

Volgens Yoshida is er een 'mogelijkheid' dat de bedrijven een belang in de joint venture verkopen of dat er een beursgang wordt gemaakt. Hij zegt 'in de nabije toekomst' meer te vertellen over de plannen. Bij de aankondiging in maart zei Sony dat het een mobiliteitssysteem wilde creëren dat gecentreerd zou zijn rond 'veiligheid, entertainment en aanpassingsvermogen'. "Mobiliteit wordt steeds meer een dienst."

Honda loopt momenteel achter ten opzichte van concurrenten op het gebied van elektrische auto's. Het bedrijf investeert 40 miljard dollar in de overgang naar elektrisch rijden en wil tegen 2030 dertig nieuwe elektrische modellen lanceren.

Twee Sony-conceptauto's

Sony toonde in januari zijn tweede conceptauto, een SUV met all-wheel drive en zeven zitplaatsen. De auto heeft onder andere 40 sensoren voor rijhulpsystemen en het bedienen van functies met gebaren of spraakcommando’s. Ook heeft de conceptwagen een groot scherm over de breedte van het dashboard en ondersteunt snel mobiel internet (5G).

De speakers en een streamingdienst aan boord moeten 3D-geluid bieden. Ook zijn video's te streamen op zowel het panoramische scherm voorin als op de twee schermen achterin. Daarnaast wil Sony de auto de mogelijkheid geven om games te streamen vanaf een PlayStation thuis. Tesla biedt al de mogelijkheid om games te spelen op het infotainmentsysteem in zijn auto's.

Meer techbedrijven komen met auto's

Sony is niet het enige techbedrijf dat zich gaat richten op elektrische auto's. Onder meer de Chinese techreus Xiaomi investeert ook fors in de ontwikkeling van zijn eerste elektrische auto's, die in 2024 op de markt komen.

Ook het Chinese Huawei en de Taiwanese fabrikant Foxconn, een belangrijke leverancier van Apple, werken aan elektrische auto's.

Apple heeft al sinds 2014 een autoproject, maar wanneer de eerste 'Apple Car' op de markt wordt gebracht, blijft onduidelijk.

Review: Opel Rocks-e