iPad krijgt voor het eerst overlappende vensters
Apple-event WWDC

iPad krijgt voor het eerst overlappende vensters

06-06-2022 19:58 Laatste update: 20:37

Werken op een iPad wordt iets meer zoals werken op een Mac, met het nieuwe iPadOS 16 dat dit najaar verschijnt. Ook macOS Ventura en watchOS 9 zijn door Apple uit de doeken gedaan.

Apple heeft tijdens zijn Worldwide Developer Conference (WWDC) de iPad-update iPadOS 16 gepresenteerd. De grootste vernieuwing is Stage Manager, een nieuwe manier om op de tablet te werken. De functie biedt voor het eerst op een iPad de mogelijkheid tot overlappende vensters.

Het venster van de app waarin je werkt staat groot in beeld, terwijl de andere open vensters links in het klein worden afgebeeld. Door een venster van links naar rechts te slepen, worden ze over elkaar heen geplaatst. Het onderliggende venster schuift automatisch iets opzij.

Stage Manager werkt ook als je de iPad aansluit aan een extern scherm. Wel werkt deze nieuwe functie alleen op iPads met een M1-chip. 

macOS Ventura

De nieuwste software-update voor Macs heet macOS Ventura. Ook hier is Stage Manager de grootste vernieuwing. Deze functie werkt op dezelfde manier als op de iPad. Ook kun je met macOS Ventura de camera van de iPhone gebruiken als een webcam voor de Mac. Via de ultragroothoekcamera van de iPhone is het zelfs mogelijk om naast je gezicht ook je bureau te laten zien. 

Daarnaast krijgt macOS Ventura tal van kleine verbeteringen. Zo maakt Safari het mogelijk om samen te werken via gedeelde tabgroepen. Ook is de zoekfunctie van Mail flink verbeterd en wordt het mogelijk om een verstuurde e-mail weer in te trekken.

Update voor Apple Watch

Met watchOS 9 krijgen Apple Watch-dragers onder andere vier nieuwe wijzerplaten, waaronder een maanwijzerplaat. De grootste vernieuwing zit deze keer in de Work-out-app. Zo worden je hartslagzones nu automatisch berekend en kun je een training maken met sport- en rustintervallen. Hardlopers krijgen meer data over hun work-outs, zoals staplengte en grondcontacttijd.

Ook heeft watchOS 9 meer opties voor het bijhouden van je gezondheid. Zo worden je slaapfases 's nachts gemeten en kun je de geschiedenis inzien van je hartritme en of er atriumfibrilleren is vertoond. Met de nieuwe Medicijnen-app voor de Apple Watch en de iPhone is het makkelijker om bij te houden of je jouw medicijnen en vitaminen al hebt ingenomen. 

iOS 16 voor iPhone

Apple onthulde tijdens WWDC ook iOS 16 en en de nieuwe MacBook Air en MacBook Pro met de M2-chip. Alle nieuwe software-updates komen waarschijnlijk in september uit. Dan wordt ook de nieuwe iPhone 14 verwacht. Ontwikkelaars kunnen vanaf nu aan de slag met de testversies van de software-updates.

iPad Air getest: