Apple Pay Later nu kopen achteraf betalen nederland
Nu kopen, achteraf betalen

Apple handelt leningen voor 'betaal later'-dienst zelf af

9 juni om 16:45
Laatste update: 9 juni om 16:45

Apple handelt de leningen voor zijn nieuwe dienst Apple Pay Later zelf af. Met de functie zijn aankopen te splitsen in vier betalingen. De iPhone-maker zet met de dienst een nieuwe stap op het gebied van financiële dienstverlening.

Een nieuw dochterbedrijf van Apple, genaamd Apple Financing, verzorgt de kredietcontroles en de besluiten over de leningen voor Apple Pay Later, melden Amerikaanse media. Apple kondigde de nieuwe functie van zijn betaaldienst Apple Pay deze week aan tijdens het ontwikkelaarscongres WWDC.

Apple Pay Later verschijnt dit najaar in de Apple Wallet na de update naar iOS 16. In eerste instantie is Apple Pay Later alleen in de VS beschikbaar, maar Apple wil de dienst later ook uitbreiden naar andere landen. 

Met Apple Pay Later kunnen klanten elke aankoop met Apple Pay splitsen in vier gelijke betalingen, verdeeld over zes weken. Gebruikers betalen geen rente of extra kosten.

'Apple doet meer financiële taken zelf'

Met de nieuwe dienst voert Apple volgens Bloomberg 'voor het eerst zelf belangrijke financiële taken uit, zoals leningen, risicobeheer en kredietbeoordelingen'. Tot nu toe werkte Apple voor financiële diensten, zoals de Apple Card-creditcard, samen met banken en externe kredietverwerkers, zoals Goldman Sachs.

Apple ontwikkelt volgens Bloomberg ook een eigen systeem voor betalingsverwerking en het werkt aan nieuwe eigen functies rond fraudeanalyse en het berekenen van rente. Een intern systeem voor risicobeoordelingen houdt rekening met de geschiedenis van consumenten als Apple-klanten, bijvoorbeeld of hun creditcard in de App Store ooit is geweigerd.

Langere termijnen

Apple werkt ook aan een 'koop nu, betaal later'-programma voor betalingen over langere termijnen, dat volgens Bloomberg 'Apple Pay Monthly Installments' gaat heten. Bij dat aanbod zou Apple wel samenwerken met andere bedrijven, zoals Goldman Sachs, terwijl dat bij Apple Pay Later niet gebeurt.

Hardware-abonnement

Naast de betaal-later-dienst zou Apple de interne systemen op financieel gebied ook willen inzetten voor een aanstaand hardware-abonnement op bijvoorbeeld de iPhone en de iPad. In plaats van apparaten te kopen betalen Apple-klanten dan een maandelijks bedrag voor het gebruik van de toestellen. Wanneer Apple de eerste hardware-abonnementen wil aanbieden, is nog niet bekend. 

Luister onze terugblik op Apple-event WWDC: