© Facebook

Meta start uitrol van 'virtueel thuis' Horizon Home
Metaverse

Meta start uitrol van 'virtueel thuis' Horizon Home

10-06-2022 20:29 Laatste update: 11-06-2022 05:53

Gebruikers met een Quest 2 VR-bril hebben er vanaf nu een sociaal platform bij: Meta rolt Horizon Home uit, een VR-social-app.

Het paradepaardje van Meta's visie van de metaverse, een virtuele wereld waar mensen bij elkaar kunnen krijgen, was tot nog toe Horizon Worlds. Maar Worlds is een grote gedeelde publieke ruimte. Een privéplek was er nog niet binnen het eigen ecosysteem van Meta - andere VR-werelden bieden dat al wel.

Horizon Home moet die niche gaan vervullen, nu dat het concept officieel de testfase heeft verlaten. In deze app kies je een eigen 'huis' uit een reeks ontwerpen van Meta, zoals een ruimtestation of een apartement met uitzicht over een berg. Daarna kan je op elk moment, zodra je je Quest 2-headset opzet, iemand uitnodigen om bij jou 'thuis' langs te komen.

Op termijn moet het mogelijk worden om je eigen thuis helemaal zelf samen te stellen. Nu gebruiken bewoners van de bètaversie nog apps van derden voor eigen ontwerpen.

Bergbeklimmer in VR

Meta-oprichter Mark Zuckerberg kondigde de uitrol van Horizon Home aan via een filmpje op Facebook. Hij kijkt daarin samen met free climber Alex Honnold naar een filmpje van... Alex Honnold die een berg beklimt.

Het zou volgens Zuckerberg gemakkelijk moeten zijn om via Home samen dit soort 360-graden video's te kijken of een game te gaan spelen.

Wat wordt de metaverse van Meta?

Meta heette ooit Facebook, maar veranderde zijn naam afgelopen jaar: het bedrijf wilde zich vooral richten op deze metaverse. Zuckerberg openbaarde toen zijn utopische visie van een virtuele ruimte waarin samen gewerkt, geshopt en gespeeld kon worden.

Maar het bedrijf nam vorige maand al weer een stapje terug. Het wil niet zelf een metaverse gaan runnen, schreef topman Nick Clegg toen. "Dit is geen idee dat Meta heeft bedacht", aldus Clegg. Virtualreality-toepassingen zouden slechts "een deel van het spectrum" van belevenissen beslaan. 

Toch lag de klemtoon van de metaverse-plannen van Meta de afgelopen tijd op de Quest-brillen en op de Horizon-apps in het bijzonder. Welke rol Meta wél voor zichzelf ziet in deze wereld, blijft onduidelijk. 

Metaverse komt eraan: werken we straks samen in VR?