waterstof vliegtuig easyjet rolls royce vliegtuigen
Vliegen op waterstof

EasyJet test vliegtuigmotor die draait op waterstof

28 november 2022 om 11:43
Laatste update: 28 november 2022 om 23:00

Vliegmaatschappij EasyJet en vliegtuigmotorbouwer Rolls-Royce hebben voor het eerst een vliegtuigmotor getest die draait op 'groene' waterstof.

EasyJet meldt dat het ging om een grondtest van een omgebouwde vliegtuigmotor van Rolls-Royce die op groene waterstof draaide. De waterstof werd opgewekt met stroom uit windenergie en getijde-energie, waarbij stroom wordt opgewekt uit water dat door eb en vloed aan- en terugtrekt. 

EasyJet en Rolls-Royce willen bewijzen dat 'waterstof veilig en efficiënt vermogen kan leveren voor vliegtuigmotoren'. Ze plannen al een tweede serie tests en willen later ook vliegtests uitvoeren. "Waterstof biedt geweldige mogelijkheden voor een reeks vliegtuigen, waaronder vliegtuigen van het EasyJet-formaat", zegt EasyJet-ceo Johan Lundgren.

CO2-uitstoot verminderen

EasyJet kondigde in september aan miljarden te gaan investeren om de CO2-uitstoot terug te dringen. Waterstoftechnologie moet die uitstoot tegen 2050 met bijna 80 procent hebben teruggedrongen. Ook investeert easyJet de komende jaren 21 miljard euro in nieuwe, zuinigere en stillere vliegtuigen.

Plannen Airbus en Boeing

Vliegtuigbouwer Airbus kondigde begin dit jaar aan ook waterstofmotoren te gaan testen, in samenwerking met de Frans-Amerikaanse motorenfabrikant CFM International. De Amerikaanse concurrent Boeing legt de nadruk juist meer op het vliegen met de duurzamere vliegtuigbrandstof SAF.

Luister ook:

Het is Smart Home Week bij Bright: we praten je bij over smart home, testen nieuwe producten en bezoeken de slimste huizen van Nederland. Dus volg onze smart home-video's.