VVD wil terugkeer CoronaMelder-app wegens oplopende cijfers
CoronaMelder

VVD wil terugkeer CoronaMelder-app wegens oplopende cijfers

30-06-2022 10:07 Laatste update: 10:09

De VVD pleit voor het beschikbaar maken en opnieuw inzetten van de CoronaMelder-app in het kader van het coronabeleid voor de langere termijn.

VVD-Kamerlid Jacqueline van den Hil heeft daartoe een motie ingediend, die ook wordt gesteund door D66. Van den Hil constateert dat de corona-besmettingscijfers alweer lijken op te lopen. Het Kamerlid vraagt de regering om te zorgen dat digitale ondersteuningsmiddelen zoals de CoronaMelder-app nog gedurende de zomer "beschikbaar zijn gebruikt worden".

De CoronaMelder was in ons land het eerste digitale middel in de strijd tegen corona. De app geeft gebruikers een seintje als zij enige tijd in de buurt van een met corona besmet persoon zijn geweest. In april van dit jaar werd de CoronaMelder stopgezet, met het oog op de sterk dalende besmettingscijfers destijds.

Beleid

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is bezig met het vormgeven van een langetermijncoronabeleid. Onlangs schreef Kuipers in dat kader al dat het opnieuw inzetten van CoronaMelder kan worden heroverwogen.

"Zoals toegezegd aan uw Kamer zal ik de toekomstige inzet van CoronaMelder, in combinatie met zelftesten, nader verkennen", aldus de minister onlangs in een brief aan de Kamer. Kuipers denkt zijn plannen voor het zomerreces aan de Tweede Kamer te kunnen vertellen; het reces start op 8 juli.

Tijdelijke wet

Hoewel de werking van de CoronaMelder momenteel is uitgeschakeld, is de tijdelijke wetgeving achter de app nog wel actief. Kuipers liet onlangs al weten die tijdelijke wet te willen verlengen tot 10 oktober 2022, met het oog op een eventuele meer ziekmakende corona-variant in het najaar.

De zelftest lijkt een grotere rol te krijgen dan eerdere jaren. Voorheen konden besmettingen in CoronaMelder alleen worden doorgeven na een test bij de GGD, maar veel coronateststraten zijn inmiddels ontmanteld.