Plan groot datacenter Appingedam van de baan: gemeente wacht op nieuwe regels
Kritiek op datacenters groeit

Plan groot datacenter Appingedam van de baan: gemeente wacht op nieuwe regels

30-06-2022 13:59 Laatste update: 13:59

De plannen voor een groot datacenter bij de Groningse stad Appingedam zijn van de baan. De gemeente ziet vanwege aanstaande strengere wetgeving rond datacenters geen ruimte voor het geplande datacenter van 22 hectare.

Omwonenden van het bedrijventerrein Fivelpoort 2 bij Appingedam kregen een brief van de gemeente waarin staat de procedure rond het datacenter wordt gestopt, meldt het Dagblad van het Noorden. Aanleiding is de bouwstop voor grote datacenters die in februari werd aangekondigd door minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Tot zeker in november worden bouwaanvragen niet in behandeling genomen voor datacenters van 10 hectare of meer en een elektriciteitsaansluiting van 70 megawatt. Het geplande datacenter in Appingedam zou aan die criteria voldoen, waardoor de gemeente geen toekomst ziet in de plannen. "Wij hebben de conclusie getrokken dat het datacenter op Fivelpoort niet meer tot de mogelijkheden behoort", schrijft burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta namens het college in de brief.

Stroomverbruik datacenters onder de loep

Het gemeente laat de deur nog wel op een kier voor een kleiner datacenter. Het zou gaan om een complex dat "landschappelijk en stedenbouwkundig" beter in de omgeving past.

Groningen en Noord-Holland zijn aangewezen als de enige twee provincies waar onder bepaalde voorwaarden nog wel grote datacenters gebouwd mogen worden. Die voorwaarden worden de komende tijd door het ministerie opgesteld. DPM Realiseert, de initiatiefnemer van het datacenter, staat positief tegenover een kleiner exemplaar.

Nederland pleitte vorige week bij de EU voor strengere regels om het toenemende stroomgebruik van grote datacenters van techbedrijven aan banden te leggen. Maandag nam de Raad van Ministers een plan aan waardoor datacenters voortaan hun energie- en watergebruik zouden moeten melden. Die informatie zal in een database worden bijgehouden. De Raad en het Europees Parlement moeten daarover nog een akkoord bereiken.

Meta-datacenter zou 7 keer groter worden

Het geplande datacenter bij Appingedam is met 22 hectare flink kleiner dan het vorige gesneuvelde geplande centrum. In maart werden de plannen voor een 166 hectare tellend datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta gepauzeerd vanwege zowel de aanstaande nieuwe regels als weerstand uit de gemeente Zeewolde, waar het het centrum moest komen.

Begin dit jaar riep Groningen Seaports techbedrijven op om hun datacenters bij hen te bouwen. "Ze staan er al en ze zijn welkom", zei topman Cas König toen. Groningen Seaports heeft ook een belang in het bedrijventerrein Fivelpoort in Appingedam. Inmiddels loopt er een onderzoek naar Groningen Seaports, dat mogelijk onrechtmatig heeft gehandeld rond de aankoop van gronden in de procedure rond de bouw van het Google-datacenter in de Eemshaven.

Meer over grote datacenters: