'Amerikaans bedrijf wilde maker omstreden Pegasus-spyware kopen'
Tot woede van Witte Huis

'Amerikaans bedrijf wilde maker omstreden Pegasus-spyware kopen'

11-07-2022 10:57 Laatste update: 10:58

Een Amerikaans defensiebedrijf zou hebben geprobeerd het omstreden Israëlische bedrijf NSO Group te kopen, bekend van de Pegasus-spyware. Het Witte Huis wist van niets en reageerde 'woedend'.

Een team hooggeplaatste medewerkers van het bedrijf L3Harris zou de afgelopen maanden in het geheim Israël hebben bezocht, meldt onder meer The New York Times. L3Harris levert militaire apparatuur aan het Amerikaanse ministerie van Defensie en begeeft zich ook al op het vlak van cyberspionage. L3Harris besprak met NSO Group een overname, ook al is het bedrijf door de Amerikaanse overheid op een zwarte lijst geplaatst.

NSO is omstreden vanwege de spyware Pegasus, die smartphones ongemerkt kan besmetten en dan verregaand kan afluisteren. Met Pegasus zijn politici, activisten en journalisten bespioneerd. Daarmee heeft NSO volgens de regering van president Biden "gehandeld tegen het nationaal veiligheids- en buitenlandse beleid van de VS".

'Witte Huis wist van niks, is woest'

Ondanks dat negatieve sentiment waren er toch mogelijkheden, zou L3Harris hebben beweerd. Het bedrijf zei dat het werd gesteund door meerdere Amerikaanse veiligheidsdiensten, onder verschillende voorwaarden. Zo zou NSO moeten toestaan zijn arsenaal aan kwetsbaarheden te verkopen aan de inlichtingengemeenschap Five Eyes. Naast de VS zijn dat Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Het Israëlische ministerie van Defensie zou hebben opengestaan voor die voorwaarde, maar had wel bezwaar op het delen van de broncode van Pegasus.

Pas vorige maand kreeg het Witte Huis lucht van de gesprekken. De Amerikaanse regering zou 'woedend' zijn geweest over de onderhandelingen. Elke poging door een Amerikaans defensiebedrijf om een bedrijf van de zwarte lijst over te nemen, zou te maken krijgen met 'grote weerstand'.

Enkele dagen later zou L3Harris het Witte Huis hebben gemeld dat de onderhandelingen met NSO Group zijn afgebroken. Beide bedrijven willen niet reageren op het nieuws. De Amerikaanse inlichtingendiensten willen niet zeggen of zij inderdaad achter een overname stonden. Ook Israël wil niet op de zaak reageren.

Pegasus krijgt al jaren kritiek

Pegasus is al jaren omstreden. Maker NSO Group houdt bewust ernstige lekken achter in bijvoorbeeld systemen als Android en iOS en apps als WhatsApp. Door die lekken kan Pegasus ongemerkt inbreken. Elke gebruiker loopt echter gevaar, omdat de misbruikte lekken onbekend blijven en dus niet worden gedicht.

Zowel WhatsApp als Apple hebben NSO Group al aangeklaagd. Het Europees Parlement en de Raad van Europa zijn beide onderzoeken gestart naar Pegasus. Bij het onderzoek van de Raad van Europa is Kamerlid Pieter Omtzigt betrokken.

Extra beveiligde modus Apple

Apple komt later dit jaar met de nieuwe functie Lockdown Mode, die bepaalde gebruikers beter zou moeten beschermen tegen besmetting met spyware zoals die van de NSO Group.

Luister ook de Bright Podcast: