Twitter klaagt Elon Musk aan vanwege afblazen overname
Rechtszaak aangespannen

Twitter klaagt Elon Musk aan vanwege afblazen overname

12-07-2022 21:31 Laatste update: 13-07-2022 06:41

Twitter heeft Elon Musk nu officieel aangeklaagd omdat hij onder de overname van het bedrijf voor 44 miljard dollar uit wil komen. Twitter wil dat de rechter Musk tot de overname dwingt.

Twitter heeft dinsdag een rechtszaak tegen de Tesla-baas aangespannen in de Amerikaanse staat Delaware. Dat bevestigt Twitter-voorzitter Bret Taylor.

Het bedrijf wil de miljardair aan de afspraken voor de overname houden, wat betekent dat hij Twitter voor 54,20 dollar per aandeel moet kopen. Twitter kondigde de rechtszaak vrijdagnacht al aan kort nadat Elon Musk had gezegd dat hij het bedrijf niet meer wil overnemen, mede vanwege zorgen over het grote aantal spamaccounts.

"Nadat hij een openbaar spektakel opzette om Twitter tegen gunstige voorwaarden te kunnen overnemen, en die overeenkomst vervolgens heeft ondertekend, denkt Musk blijkbaar dat hij vrij is om van gedachten te veranderen, het bedrijf te verstoren, de waarde voor aandeelhouders te vernietigen en te vertrekken", schrijft Twitter in een brief aan de rechtbank.

De heikele kwestie: nepaccounts

Musk stelt dat Twitter 'misleidende verklaringen' heeft gegeven over het percentage spamaccounts op het platform. Twitter zegt dat deze zogeheten bots 5 procent van alle accounts vormen, maar volgens Musk is het aandeel nepaccounts vele malen groter. Volgens Twitter heeft Musk geen bewijs geleverd voor deze bewering. Het percentage echte gebruikers kan invloed hebben op de winstgevendheid van Twitter, omdat spamaccounts niet op advertenties klikken.

Musk reageerde op de zaak met een korte tweet: "Oh, de ironie". De ironie zit er volgens hem in dat Twitter nu zelf via de rechter openheid van zaken moeten geven over het aantal nepaccounts.

Twitter voert aan dat Musk al die tijd al wist dat er spamaccounts bestonden. De leiding van het bedrijf probeerde de vele verzoeken van Musk om details over de bots te beantwoorden, maar Musk zou vergaderingen en briefings niet hebben bijgewoond. Musk heeft het bedrijf 'minachting' getoond en zijn exit-strategie is 'een model van hypocrisie en kwade trouw', aldus de aanklacht.

De vraag is of de kwestie over de nepaccounts voldoende is om onder de voorwaarden van de overname-overeenkomst uit te kunnen komen. Juridische experts betwijfelen dat. De rechtbanken in Delaware hebben in het verleden de lat erg hoog gelegd als beoogde kopers van bedrijven hun overnamedeals wilden stopzetten. 

'Twitter week af van normale bedrijfsvoering'

Musk voert in een brief ook aan dat Twitter zich in de afgelopen tijd niet aan zijn normale bedrijfsvoering heeft gehouden. Het bedrijf stelde een personeelsstop in en ontsloeg belangrijke managers. Musk noemt dat een 'materiële schending' van de overnamedeal.

In de deal stond overigens ook dat Musk 1 miljard dollar moet betalen als hij de overname niet doorzet.

'Historische zaak'

Media noemen de rechtszaak al "een van de grootste juridische confrontaties in de geschiedenis van Wall Street". Het proces kan mogelijk ook leiden tot nieuwe onderhandelingen over een overname tegen een lager bedrag. Ook zou het tot een schikking kunnen komen, waarmee de partijen torenhoge juridische kosten kunnen voorkomen.

Twitter telde in maart zo'n 229 miljoen actieve gebruikers. Musk zei onlangs dat hij dat aantal na een overname wilde laten groeien tot 1 miljard. De rijkste man ter wereld heeft zelf ruim 100 miljoen Twitter-volgers. Twitter zou de rechtszaak half september willen laten plaatsvinden.