Google gaat tweede datacenter in Groningen bouwen
'Valt binnen de regels'

Google gaat tweede datacenter in Groningen bouwen

13-07-2022 14:09 Laatste update: 17:11

Google gaat een tweede datacenter in de provincie Groningen bouwen, als uitbreiding van het bestaande complex in Eemshaven. Het nieuwe datacenter valt nog net binnen de regels die het kabinet aan de bouw van datacenters stelt.

Het nieuwe datacenter van Google komt te staan op het bedrijventerrein Westpoort in Hoogkerk in de gemeente Groningen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag bekendgemaakt. De bouw moet in het najaar van 2023 van start gaan.

De gemeente en Google zijn het eens over de koopovereenkomst van de grond. Die overeenkomst moet binnenkort getekend worden, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit valt binnen het bestemmingsplan. We verwachten niet dat er veel weerstand is van omwonenden. Zij zijn ook geïnformeerd."

Zonnepanelen en restwarmte

Er is de laatste tijd veel kritiek op datacenters, mede vanwege het enorme stroom- en watergebruik. Het dak van het nieuwe Google-datacenter wordt volgens het college van B&W voor 'minimaal 70 procent' voorzien van zonnepanelen. Ook geldt een 'verplichting van het beschikbaar stellen van restwarmte voor een mogelijk toekomstig warmtenetwerk'.

Volgens de gemeente Groningen levert het project 125 vaste arbeidsplaatsen op. "Indirect zorgt het voor veel werkgelegenheid bij de bouw van het datacenter. Daarnaast zorgt het voor werkgelegenheid voor toeleverende bedrijven en heeft het aantrekkingskracht op IT-bedrijven."

Hoeveel geld Google in het project steekt, is niet bekendgemaakt. Het bedrijf betaalt volgens de gemeente 'substantiële financiële bijdragen' voor de aanleg van wegen en een 'ecologische verbindingszone'.

Strengere regels voor datacenters

Het kabinet besloot begin dit jaar dat er zeker tot november geen bouwaanvragen in behandeling mogen worden genomen voor datacenters van 10 hectare of groter. Het nieuwe Google-datacenter in Groningen wordt 8 hectare groot en valt dus binnen de regels. Ook blijft het stroomgebruik van het complex binnen de voorwaarden.

Google zegt in een reactie dat de bouw van nieuwe datacenters nodig is omdat organisaties 'massaal overstappen op werken vanuit de cloud'. "De kleinschalige faciliteit die we in Westpoort willen realiseren, is onderdeel van onze Eemshaven-campus en helpt ons om een betrouwbare service te leveren aan de regio."

Kritiek op grote datacenters

Datacenters zijn grote hallen vol servers. Die zijn nodig voor het aanbieden van sites, het streamen van series en films of het bewaren van foto's en filmpjes.

Facebook-moederbedrijf Meta besloot na een storm van kritiek onlangs definitief af te zien van het plan voor een enorm datacenter in Zeewolde. Ook een kleiner datacenter in Appingedam werd onlangs geannuleerd na bezwaren van buurtbewoners.

Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) werkt aan nieuwe eisen voor datacenters. Hij ziet voor nieuwe complexen alleen nog ruimte in Noord-Holland en Groningen. 

Datacenters in de polder:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s