'Niet onze waarden'

Minecraft wil niks te maken hebben met NFT's en blockchain

© Minecraft

minecraft mojang game nft blockchain verbod niet toegestaan
21 juli om 11:25
Laatste update: 21 juli om 11:25

Minecraft-maker Mojang heeft stelling genomen tegen NFT's en andere blockchain-toepassingen. Mojang wil zulke dingen niet in Minecraft hebben, zodat de populaire game 'veilig en inclusief' blijft.

Met de boodschap zet Mojang zich af tegen concurrenten als Electronic Arts en Ubisoft. Die twee game-uitgevers zien wel toekomst in het verkopen van NFT's in games, en andere blockchain-toepassingen.

NFT's zijn digitale bewijzen van echtheid. In sommige games worden bijvoorbeeld digitale kledingstukken als NFT verkocht: spelers zijn dan verzekerd van de echtheid en uniciteit van dat digitale kledingstuk.

Zorgen

Gamers vrezen dat NFT's met hun kunstmatige schaarste zullen zorgen voor games waarbij voor elk onderdeel betaald moet worden. Mojang lijkt die zorgen te delen. "Integraties met NFT's in Minecraft zijn over het algemeen niet iets dat we ondersteunen of toestaan", schrijft Mojang.

"Om te zorgen dat Minecraft-spelers een veilige en inclusieve ervaring hebben, mogen blockchain-technologieën niet worden geïntegreerd in onze apps. Ook mag content in Minecraft zelf, zoals werelden, skins, voorwerpen en andere mods, niet worden ingezet voor blockchain-technologie om zo een schaars digitaal voorwerp te maken", aldus Mojang.

'Kunstmatige schaarste uit winstbejag'

De kunstmatige schaarste waar NFT's voor zorgen, staat volgens Mojang haaks op de waarden van Minecraft. "NFT's zijn niet inclusief omdat ze een situatie creëren met 'haves en have-nots'", aldus Mojang. NFT's wakkeren door hun speculatieve aard het winstbejag van spelers aan, zegt de Minecraft-ontwikkelaar.

Er wordt nu al geprobeerd om NFT's te verhandelen via Minecraft, dat is vanaf nu dus officieel niet toegestaan. NFT's zijn niet welkom, voor de blockchain lijkt de deur in Minecraft nog op een kier te staan. "Maar we hebben geen plannen voor het implementeren van blockchain-technologie in Minecraft op dit moment", aldus Mojang.

NFT-gekte bekoeld

De houding van Mojang is invloedrijk, omdat Minecraft met zeker 140 miljoen actieve spelers nog altijd één van de grootste games ter wereld is. Bovendien zijn spelers overwegend jong, omdat veel scholen de educatieve versie van Minecraft gebruiken.

NFT's waren sinds begin 2021 vaak in het nieuws, bijvoorbeeld toen simpele plaatjes van apen voor tonnen van hand wisselden. Inmiddels lijkt de NFT-gekte bekoeld en kelderen de prijzen van veel NFT's, soms van tonnen naar enkele tientjes. De NFT-crash volgt op de sterke waardedaling van cryptovaluta als bitcoin en ethereum, waarmee NFT's vaak verhandeld worden.

Met NFT kan iedereen online 'kunst' verkopen: zo werkt het