Topvrouw Sheryl Sandberg nu definitief vertrokken als COO bij Meta
Na 14 jaar

Topvrouw Sheryl Sandberg nu definitief vertrokken als COO bij Meta

02-08-2022 13:47 Laatste update: 14:37

Topvrouw Sheryl Sandberg is nu definitief opgestapt als als COO bij Meta. Ze was sinds 2008 operatief directeur van Facebook en in die rol de belangrijkste persoon na ceo Mark Zuckerberg.

Sandberg kondigde haar vertrek onlangs al aan, al was toen nog niet duidelijk wanneer precies. Nu blijkt Sandberg sinds maandag niet meer actief als coo van Meta, staat in documenten van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De rol van operationeel directeur van Meta wordt nu bekleed door Javier Oliván, tot voor kort verantwoordelijk voor de groei van Meta. Sandberg blijft nog tot 30 september verbonden aan Meta, daarna is haar tijd als werknemer voorbij. Wel blijft Sandberg lid van de raad van bestuur van Meta.

Gouden tijden en controverses

"Toen ik deze baan aannam, hoopte ik vijf jaar in functie te zijn", schreef Sandberg eerder over haar vertrek. "Veertien jaar later is het tijd voor het volgende hoofdstuk. Ik weet niet zeker wat de toekomst zal brengen. Ik heb geleerd dat niemand dat weet." Ze zegt zich meer bezig te willen houden met haar liefdadigheidswerk.

Sheryl Sandberg stond lang bekend als feministisch boegbeeld voor vrouwen in de techsector. Maar haar imago brokkelde langzaam af naarmate Meta in steeds meer controverses verwikkeld raakte. Zo werd Sandberg door Zuckerberg verantwoordelijk gehouden voor het Cambridge Analytica-schaandaal.

Sandberg speelde een sleutelrol in de jarenlange groei van Facebook, dat zich vorig jaar omdoopte tot Meta. Sandberg was erbij toen Instagram en WhatsApp door Facebook werden overgenomen en toen het bedrijf naar de beurs ging. Daar beleefde het bedrijf gouden jaren, en zag het onlangs pas voor het eerst in bijna tien jaar een omzetdaling.