Smart home

Speakeroorlog: Google klaagt Sonos aan om schenden patenten

google sonos speakers smart home
8 augustus 2022 om 12:59
Laatste update: 8 augustus 2022 om 13:06

Google heeft Sonos aangeklaagd omdat de speakerfabrikant meerdere patenten rond slimme speakers en spraakbesturing zou schenden. Sonos en Google voeren sinds 2020 een juridische strijd, die al leidde tot het schrappen van functies uit Google-speakers.

Google is twee nieuwe rechtszaken tegen Sonos begonnen bij een Californische rechtbank, meldt The Verge. Sonos zou inbreuk maken op zeven Google-patenten, die onder meer gaan over hoe speakers reageren op gesproken commando's. Google wil later deze week over de patentschendingen ook aanklachten indienen bij de Amerikaanse handelscommissie International Trade Commission. 

Met de nieuwe aanklachten wil Google de import van bepaalde Sonos-speakers in de VS laten verbieden. Een woordvoerder van Google spreekt tegenover The Verge van een 'voortdurende patentinbreuk' door Sonos, dat volgens de zoekgigant een 'agressieve en misleidende campagne' voert. Sonos heeft nog niet gereageerd op de nieuwe zaken.

Sonos won rechtszaak van Google

Sonos won vorig jaar een rechtszaak van Google over de inbreuk op zijn patenten rond multiroom-audiotechnologie. Met die techniek wordt muziek op meerdere speakers in huis gesynchroniseerd.

Volgens Sonos stal Google de patenten in 2013, toen de bedrijven onderhandelden over de streamingdienst Google Play Music. Google maakte destijds nog geen speakers en zou zijn eigen Google Home-luidsprekers zonder toestemming op basis van de Sonos-technieken hebben ontwikkeld.

Als gevolg van de rechtszaak moest Google eerder dit jaar enkele functies van zijn speakers verwijderen. Zo kunnen gebruikers het volume van meerdere speakers niet meer in één groep tegelijk wijzigen. Dat moet voortaan per speaker, omdat die functie inbreuk maakte op de Sonos-patenten.

Review: Sonos Ray soundbar