Stichting Brein haalde 349 illegale websites offline
Online-piraterij

Stichting Brein haalde 349 illegale websites offline

08-08-2022 15:48 Laatste update: 15:49

Stichting Brein heeft afgelopen jaar 349 illegale websites en diensten offline gehaald. De auteursrechtenorganisatie trof 54 schikkingen met mensen die illegaal onder meer muziek, films, series en games verspreidden.

Dat meldt de Stichting Brein vandaag in een jaarverslag. In 2019 en 2020 liet de auteursrechtenorganisatie nog meer illegale sites uit de lucht halen, respectievelijk 564 en 466. Het aantal schikkingen was afgelopen jaar wel iets hoger dan een jaar eerder.

In 39 gevallen ging het om illegale streamingsites die hun diensten moesten staken. Ook werden 21 Facebook-groepen met illegaal aanbod verwijderd.

Illegale tv-abonnementen

Brein ondernam vorig jaar opnieuw actie tegen aanbieders van illegale IPTV-abonnementen die los of samen met mediaboxen worden verkocht. Acht handelaren moesten de verkoop van zulke illegale tv-pakketten staken en tegen acht andere lopen nog onderzoeken.  

Brein deed ook onderzoek naar zes mensen die stiekem in Nederlandse bioscopen filmden, zodat die films illegaal online verspreid konden worden. Brein gaat daarvan aangifte doen bij de FIOD. Verder heeft de stichting 650 duizend zoekresultaten laten verwijderen omdat ze links naar illegaal aanbod bevatten. 

Uploaders waarschuwen

Brein zegt afgelopen jaar ook 920 'frequente en langdurige uploaders' te hebben gedetecteerd. De stichting verzamelt IP-adressen van fervente gebruikers van Bittorrent, de populairste software om films, series en muziek illegaal mee te down- en uploaden. Brein vraagt de providers van veelvuldige uploaders om een waarschuwing naar die klanten door te sturen. Meerdere providers weigeren mee te werken aan zulke verzoeken.

Over de kwestie is Brein rechtszaken tegen providers gestart. De rechter oordeelde onlangs dat Ziggo voorlopig geen waarschuwingen van Brein hoeft door te sturen, omdat de provider daarvoor eerst een vergunning van de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens nodig heeft.  

Pirate Bay-blokkade

Brein herhaalt in zijn jaarverslag dat het Nederlandse bezoek aan de illegale bittorrentsite The Pirate Bay met 'meer dan 95 procent' is gedaald. In 2020 besloot het gerechtshof dat Ziggo en het voormalige XS4ALL, dat onderdeel was van KPN, de door Brein aangeleverde domeinnamen en IP-adressen van The Pirate Bay, en kopieën, moeten blokkeren. Met die uitspraak kwam een einde aan een jarenlange juridische strijd. Brein stuurt eens in de vier tot acht weken aan alle providers een bijgewerkte lijst met IP-adressen.

Eind vorig jaar ondertekenden de Nederlandse internetproviders een convenant waarin ze beloofden gezamenlijk websites te blokkeren als die volgens de rechter de auteursrechten schenden. Brein noemt die afspraak 'een mijlpaal in de handhaving tegen illegale sites'.

Ondanks de groeiende populariteit van betaalde streamingdiensten neemt ook het bezoek aan illegale downloadsites wereldwijd nog altijd toe, bleek onlangs uit een rapport.

Luister ook: