© 9to5Mac

Apple brengt batterijpercentage terug in iOS 16 op nieuwere iPhones

Rechtsboven in beeld, terug van weggeweest.

Nieuwe optie in iOS 16

Apple brengt batterijpercentage terug in iOS 16 op nieuwere iPhones

09-08-2022 10:27 Laatste update: 10:27

In 2017 verdween het makkelijk leesbare batterijpercentage aan de bovenkant van het scherm van iPhones. In de aanstaande update iOS 16 keert dat percentage weer terug, maar wel op een iets andere manier.

Gebruikers van iPhones konden tot de komst van de iPhone X, die in het najaar van 2017 verscheen, makkelijk zien hoeveel batterijduur ze nog precies hadden. Rechtsboven in beeld stond een batterijtje dat langzaam leegliep met daarnaast een percentage in cijfers. Omdat de iPhone X en de topmodellen daarna beschikten over een 'notch', een scherminkeping bovenin, was er voor de cijfers geen plaats meer.

Wie het percentage wilde zien, moest daarom bij iPhones van de afgelopen paar jaar het bedieningspaneel openen door van de rechterbovenhoek naar beneden te vegen. In iOS 16 keert het percentage als optie terug, blijkt uit de nieuwste bètaversie van het systeem.

Cijfers in het batterijtje

Gebruikers die de optie aanzetten, zien in het batterijsymbooltje rechtsboven cijfers staan, voor het procentteken is kennelijk geen plaats. Ook het leegloop-effect ontbreekt voor gebruikers die de optie aanzetten. Het batterijsymbool oogt altijd vol, om te zorgen dat de kleine cijfers goed leesbaar zijn. Het symbooltje is bij normaal gebruik zwart of wit, tijdens opladen groen en bij gebruik van de batterijbesparingsmodus is het batterijtje geel.

Het percentage is niet op alle iPhones met een notch te gebruiken: de iPhone 12 mini en 13 mini hebben de optie niet, de iPhone 11 ook niet. Mogelijk heeft dat te maken met de iets lagere schermresolutie van die toestellen.

De update naar iOS 16 verschijnt vermoedelijk in september voor iPhones. De iPad-variant zou met een maand zijn uitgesteld. iOS 16 introduceert nieuwe, uitgebreidere toegangsschermen die met allerhande wallpapers en widgets te personaliseren zijn.