Streamingstrijd

'YouTube gaat abonnementen andere videodiensten verkopen'

15 augustus om 08:04
Laatste update: 15 augustus om 08:07

YouTube zou abonnementen op streamingdiensten willen verkopen aan zijn gebruikers. Via een nieuwe 'kanaalwinkel' op YouTube moeten streamingdiensten nieuwe abonnees gaan binnenhalen.

YouTube wil zijn platform aan andere videodiensten aanbieden om hun streamingabonnementen te verkopen. Dat schrijft The Wall Street Journal (WSJ) op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen. YouTube-gebruikers zouden op het nieuwe onderdeel gratis trailers van series en films van streamingdiensten kunnen bekijken en vervolgens makkelijk een abonnement kunnen afsluiten.

Streamingdiensten die met YouTube samenwerken moeten een deel van de inkomsten met delen met YouTube-moederbedrijf Alphabet, zoals app-ontwikkelaars dat ook moeten bij de Android-appwinkel Google Play Store. YouTube voert nog gesprekken met allerlei partijen over de verdeling van de inkomsten en de specifieke voorwaarden, schrijft de Amerikaanse krant. De 'kanaalwinkel' zou dit najaar van start gaat. Alphabet heeft nog geen commentaar gegeven.

Strijd om abonnees

Door de grote concurrentiestrijd dreigen streamingdiensten abonnees kwijt te raken. Een samenwerking met YouTube, de grootste videodienst ter wereld, zou kunnen zorgen voor een aanwas van nieuwe abonnees. Zo is 95 procent van de Amerikaanse jongeren actief op YouTube. 

Meerdere kleinere streamingpartijen werken al samen met grotere diensten. Zo zijn via Amazon Prime Video abonnementen op allerlei niche-diensten, zoals voor arthouse-films of documentaires, af te sluiten en werkt Viaplay in Nederland samen met de dienst Starzplay. Nederlandse internetproviders verkopen ook abonnementen op streamingdiensten aan hun klanten.

Topman Jeffrey Hirsch van Starz zegt tegen The Wall Street Journal dat het bundelen van diensten praktischer is voor gebruikers en dat het streamingaanbod zo voor meer mensen toegankelijk wordt.

YouTube Premium

YouTube heeft al jaren zijn eigen betaalde abonnement, YouTube Premium, waarbij abonnees reclamevrij kunnen kijken. Ook krijgen betalende leden allerlei extra functies, zoals picture-in-picture kijken. YouTube Premium is echter geen concurrent voor diensten als Netflix of Disney+.

In de VS heeft de videodienst ook YouTube TV, waarmee kijkers tv-zenders kunnen streamen, maar voorlopig komt die dienst niet naar andere landen.

Luister ook:

Kijk ook: