Streamingstrijd

Viaplay van start in Nederland: 350.000 abonnees verwacht

28 februari om 13:00
Laatste update: 28 februari om 14:06

Streamingdienst Viaplay, die dinsdag in Nederland van start gaat, kan binnenkort al 350.000 Nederlandse abonnees hebben. Dat verwacht Telecompaper op basis van een representatief onderzoek.

Met het aantal van 350.000 abonnees komt de nieuwkomer volgens Telecompaper de Nederlandse markt binnen als de zesde speler, na Netflix, Videoland, Disney+, Amazon Prime en NPO Plus. 

Viaplay is een dienst van de Nordic Entertainment Group (NENT). Dat Zweedse bedrijf heeft de Nederlandse uitzendrechten gekocht voor onder andere de Formule 1, Bundesliga, Premier League (vanaf augustus) en PDC Darts.

Formule 1

Het kijken naar de Formule 1 is de belangrijkste reden dat Nederlanders een Viaplay-abonnement nemen, blijkt uit het onderzoek. "24 procent van de Nederlanders is bereid te betalen voor sport op tv of laat zijn tv-pakket ervan afhangen. Van deze mensen geeft 43 procent aan bereid te zijn te betalen voor Formule 1", aldus Telecompaper. Dat aandeel is alleen voor het kijken naar de eredivisie-wedstrijden hoger (57 procent). Voor de andere sporten op Viaplay is de animo kleiner: Premier League (27 procent), Bundesliga (18 procent) en Darts (15 procent). 

Vooral huishoudens die meer te besteden hebben, overwegen een Viaplay-abonnement. Onder huishoudens met een inkomen boven 50.000 euro zegt 10 procent van plan te zijn Viaplay af te gaan nemen, maar onder huishoudens met minder dan 30.000 euro is dat slechts 3 procent. Dezelfde tendens zou bij alle streamingdiensten in Nederland zichtbaar zijn.

Saskia Noort

Behalve live-sport biedt Viaplay ook toegang tot een groeiend aanbod van films, series en andere programma's, waaronder ook eigen, voornamelijk Scandinavische producties. Er komen ook Nederlandse producties, zoals docu's met Max Verstappen.

Ook gaat bestsellerauteur Saskia Noort een serie schrijven voor Viaplay. 'Something Stupid' wordt een duistere komedie, geproduceerd door Levitate Film. Het is de eerste 'dark comedy' die Noort schrijft. Daarnaast werkt Viaplay aan het Nederlandse misdaaddrama De Schuldige, geschreven door Liesbeth Strik en geproduceerd door Ginger Fiction.

STARZ en Hayu

NENT maakte ook bekend voor Nederland overeenkomsten te hebben gesloten met STARZ, Dreamworks en Hayu. De films en series van die bedrijven zijn ook zonder extra kosten te streamen op Viaplay.

Bij Hayu gaat het om reality shows als 'Keeping Up With the Kardashians' en 'The Real Housewives'. Dreamworks heeft veel animatieseries voor kinderen en STARZ biedt films en series van Lionsgate en andere Hollywood-studio's.

Nog meer concurrentie

Viaplay krijgt er binnenkort in Nederland nog twee grote concurrenten bij. Op 8 maart gaat namelijk HBO Max van start in ons land.

Later dit jaar volgt SkyShowtime, met content van Paramount+, Peacock, Showtime, MTV en Nickelodeon. Het is nog niet bekend wanneer de Nederlandse introductie van die dienst plaatsvindt.