Klachten vrouwelijke gametesters

Nintendo onderzoekt klachten over seksueel wangedrag

nintendo seksueel overschrijdend gedrag onderzoek
18 augustus om 15:34
Laatste update: 18 augustus om 15:34

De Amerikaanse tak van Nintendo onderzoekt klachten over seksueel overschrijdend gedrag richting vrouwelijke werknemers op de testafdeling voor games.

Nintendo of America is het onderzoek gestart naar de aantijgingen waarvan gamewebsite Kotaku eerder deze week verslag van deed. De slachtoffers zouden vrouwen zijn die werken voor het externe testbedrijf Aerotek, waar Nintendo testers inhuurt om fouten in games te ontdekken. Nintendo of America-topman Doug Bowser zou zijn personeel met een interne memo hebben ingelicht over het onderzoek.

De vrouwen zouden onderbetaald zijn en ten prooi zijn gevallen aan een 'studentikoze sfeer', waarbij mannelijke collega's openlijk de kleur van het ondergoed van de vrouwen bespraken. Een tester zou gestalkt zijn door een mannelijke collega, die dreigde haar bij klachten te laten ontslaan. Sowieso zouden weinig vrouwen durven te klagen, omdat Nintendo één van de grote klanten van Aerotek is. "Je bent een vervangingsproduct", zei één van de vrouwen tegen Kotaku.

Lange lijst van bedrijven met wangedrag

Nintendo zegt de zaak hoog op te nemen. Het bedrijf sluit daarmee aan in een lange rij van gamebedrijven waarbij seksueel wangedrag en een vrouwonvriendelijke sfeer naar boven komen. Gamereus Activision Blizzard moest al door het stof vanwege wijdverbreid seksueel wangedrag en ook Riot Games schikte vorig jaar voor 100 miljoen in een dergelijke zaak. Ubisoft ontsloeg twee jaar geleden een deel van zijn top vanwege het doofpotten van seksueel wangedrag.

In de gamewereld is baanzekerheid door gebrek aan vakbonden vaak een extra factor, waardoor vrouwen het wangedrag niet durven aan te kaarten. Daar komt langzaam verandering in: steeds meer werknemers game-bedrijven richten vakbonden op of sluiten zich aan.