Nieuwe docu op Netflix over John McAfee: 'De techpionier die een schurk werd'

John McAfee

Documentaire

Nieuwe docu op Netflix over John McAfee: 'De techpionier die een schurk werd'

24-08-2022 14:37 Laatste update: 18:14

Netflix heeft vandaag een documentaire uitgebracht over de excentrieke softwarepionier John McAfee. De techondernemer werd vorig jaar dood gevonden in een Spaanse cel.

De documentaire volgt McAfee nadat hij in 2012 Belize ontvluchtte. Hij werd in het Midden-Amerikaanse land verdacht van de moord op zijn buurman. De Brits-Amerikaanse ondernemer was ook in de jaren daarna regelmatig op de vlucht voor de autoriteiten in andere landen. Hij werd van meerdere strafbare feiten verdacht, waaronder belastingontduiking. Netflix omschrijft hem in een aankondiging als 'de techpionier die een schurk werd'. 

McAfee richtte in de jaren 80 het bekende antivirusbedrijf McAfee op, dat in 2010 voor ruim 7 miljard dollar werd verkocht aan Intel. In zijn laatste jaren stortte hij zich op cryptovaluta. Zijn vermogen werd ooit op ruim 100 miljoen dollar geschat.

De makers van 'Running with the Devil: The Wild World of John McAfee' hebben gebruikgemaakt van honderden uren aan nooit eerder vertoonde beelden. Een deel van de beelden werd gefilmd terwijl McAfee vanuit Belize wist te ontsnappen naar Guatemala, waar hij later werd gearresteerd.

Overleden in cel in Barcelona

McAfee werd in juni 2021 op 75-jarige leeftijd dood gevonden in een cel in de Spaanse stad Barcelona, maar hij is nog altijd niet begraven of gecremeerd. Zijn lichaam ligt nog steeds in een mortuarium, vanwege onenigheid over zijn doodsoorzaak. Hij zat vast op verdenking van belastingfraude en zou worden uitgeleverd voor berechting in de VS.

Uit de autopsie kwam naar voren dat hij was overleden door zelfmoord, maar zijn weduwe Janice Dyson betwist dat. Zij dringt aan op een nieuwe lijkschouwing en verder onderzoek. Een onderzoeksrechter weigerde dat, maar Dyson ging in hoger beroep, waardoor de zaak nog loopt. 

Jarenlang geen belastingaangifte gedaan

De Amerikaanse justitie verdacht McAfee ervan dat hij van 2014 tot en met 2018 geen belastingaangifte had gedaan en zo miljoenen dollars in zijn zak had gehouden.

Volgens de zakenman waren de beschuldigingen politiek gemotiveerd, omdat ze te maken zouden hebben met zijn politieke ambities. In 2016 en 2020 probeerde McAfee tevergeefs presidentskandidaat te worden voor de Amerikaanse Libertarische Partij.

De trailer van de docu: