Iconisch telefoonmerk

Speelfilm over opkomst en ondergang van BlackBerry in de maak

25 augustus om 07:04
Laatste update: 25 augustus om 07:06

Het was ooit de populairste smartphone ter wereld: de BlackBerry. Van het verhaal over het Canadese bedrijf achter de bekende telefoons met toetsenbordjes wordt nu een speelfilm gemaakt.

BlackBerry-telefoons waren ooit de populairste smartphones ter wereld, maar de Canadese BlackBerry-fabrikant Research In Motion verloor binnen een paar jaar de strijd van iPhones en Android-toestellen. In een nieuwe film staat de opkomst en ondergang van BlackBerry centraal, meldt Variety.

De film wordt geregisseerd door de Canadese regisseur Matt Johnson. Er zijn hoofdrollen voor Jay Baruchel (This Is The End) en Glenn Howerton (It's Always Sunny in Philadelphia), die de oprichters en ceo's van het bedrijf spelen. De film wordt gebaseerd op een boek over het techbedrijf dat in 2015 verscheen.

Push e-mail en 'pingen'

De eerste BlackBerry-telefoon kwam in 1999 op de markt. De telefoons van het bedrijf werden populair vanwege het destijds nieuwe concept van 'push e-mail', waarbij gebruikers direct een melding kregen bij een nieuw bericht. Ook stonden de BlackBerry's bekend om hun prettige fysieke toetsenbordjes. De telefoons van BlackBerry waren ook enkele jaren populair onder jongeren, vanwege de chatdienst BlackBerry Messenger (BBM). Chatten via BBM werd ook wel 'pingen' genoemd. 

De introductie van de iPhone met een touchscreen luidde het begin van het einde voor BlackBerry in. Het bedrijf bracht wel toestellen met touchscreens op de markt, maar die werden veel minder goed verkocht dan de concurrentie.

Comebacks mislukten

Meermaals is geprobeerd het roemruchte telefoonmerk nieuw leven in te blazen. Het Chinese TCL kocht in 2016 de licentie op de merknaam BlackBerry, maar besloot in 2020 te stoppen met de verkoop van de BlackBerry-apparaten. Vervolgens kreeg OnwardMobility de rechten in handen. Dat bedrijf werkte aan een nieuwe BlackBerry met 5G en een fysiek toetsenbord, maar trok in februari van dit jaar de stekker uit dat project.

BlackBerry bestaat nog wel maar richt zich tegenwoordig op software voor auto's en cyberbeveiliging.

Iconische mobieltjes: ken jij deze telefoons nog?