Musk: verhaal klokkenluider extra reden om Twitter-overname te cancelen
De strijd om Twitter

Musk: verhaal klokkenluider extra reden om Twitter-overname te cancelen

30-08-2022 11:51 Laatste update: 07-09-2022 09:59

Elon Musk haalt de nieuwe beschuldigingen van een Twitter-klokkenluider aan als een extra reden om onder de overname van het socialmediaplatform uit te komen.

De advocaten van Musk hebben Twitter in een brief laten weten dat de aantijgingen van een ex-topman van het socialmediabedrijf een nieuwe reden zijn om de overnamedeal van 44 miljard dollar af te blazen. De advocaten spreken in een rechtbankdocument van 'flagrante tekortkomingen' in de beveiliging en privacybescherming bij Twitter.

De Tesla-ceo probeert al langer onder de overnamedeal uit te komen omdat Twitter 'misleidende verklaringen' zou hebben gegeven over het percentage nep-accounts op het platform. Twitter wil de overname alsnog via de rechter afdwingen. Het bedrijf beschuldigt de Tesla-baas van schending van de voorwaarden uit de overname-overeenkomst. De rechtszaak begint in oktober.

'Grote veiligheidsproblemen'

Klokkenluider Peiter Zatko, voormalig hoofd beveiliging bij Twitter, bracht vorige week zijn verhaal naar buiten. Hij zegt dat het bedrijf ernstig tekortschoot bij het beveiligen van privégegevens van gebruikers. Zo zou Twitter verouderde software hebben gebruikt en zouden leidinggevenden informatie hebben achtergehouden over incidenten.

Volgens Musks advocaten betekenen de aantijgingen van Zatko dat Twitter de voorwaarden van de overnamedeal heeft geschonden. Twitter reageerde dat de nieuwe actie van Musk 'ongeldig en onrechtmatig is onder de overeenkomst'. Het socialmediabedrijf heeft Zatko's verklaringen afgedaan als 'een vals verhaal', dat bol zou staan van 'tegenstrijdigheden en onjuistheden'.

Getuigen in rechtszaak

Advocaten van zowel Musk als Twitter hebben Zatko inmiddels gedagvaard. In totaal zijn al meer dan honderd mensen en bedrijven opgeroepen te getuigen in de rechtszaak die op 17 oktober begint.

Begin dit jaar werd Zatko ontslagen, omdat hij volgens Twitter zijn werk niet goed deed.  

Nepaccounts: 5 procent of veel meer

De kwestie over de napaccounts is voor Musk belangrijk omdat dit invloed heeft op de winstgevendheid van Twitter, doordat nepaccounts niet op advertenties klikken. Advertenties zijn Twitters belangrijkste verdienmodel.

Twitter houdt vol dat nep- en spamaccounts maar 5 procent van alle accounts op het platform vormen, maar volgens Musk is het aandeel van deze zogeheten bots vele malen groter.  

Zatko heeft ook gezegd dat Twitter-medewerkers niet wisten, of wilden weten, hoeveel nep-accounts er waren op het platform. Volgens Zatko krijgen leidinggevenden van Twitter meer betaald als het aantal gebruikers groeit, waardoor de nep-accounts niet hard zouden worden aangepakt.