Strijd om Twitter

Aandeelhouders Twitter keuren overname door Elon Musk goed

13 september om 19:29
Laatste update: 14 september om 05:47

De aandeelhouders van Twitter hebben dinsdagavond de overname van het bedrijf door Tesla-topman Elon Musk officieel goedgekeurd. Musk probeert onder de overnamedeal van 44 miljard dollar uit te komen. Volgende maand start over de overname een rechtszaak.

De stemming van de aandeelhouders duurde volgens Bloomberg maar een paar minuten. Het overnamebod van Musk uit april bedraagt 54,20 dollar per aandeel. De koers van Twitter beweegt nu rond de 42 dollar per aandeel.

Musk zei in juli de overname te willen afblazen, omdat Twitter 'misleidende verklaringen' zou hebben gegeven over het percentage nep-accounts op het platform. Twitter houdt vol dat nep- en spamaccounts maar 5 procent van alle accounts vormen, maar volgens Musk is het aandeel van deze zogeheten bots vele malen groter.   

Dat heeft invloed op de winstgevendheid van Twitter, doordat nepaccounts niet op advertenties klikken. Advertenties zijn Twitters belangrijkste verdienmodel.

Klokkenluider

De Tesla-topman noemt ook de beschuldigingen van een Twitter-klokkenluider als een extra reden om de overname te cancelen. Klokkenluider Peiter Zatko, voormalig hoofd beveiliging bij Twitter, zegt dat het bedrijf ernstig tekortschoot bij het beveiligen van privégegevens van gebruikers. Zatko legde dinsdag in de Amerikaanse Senaat een verklaring af over de vermeende tekortkomingen bij het socialmediabedrijf.

Twitter wil de overname via de rechter afdwingen. De rechtszaak in de Amerikaanse staat Delaware moet op 17 oktober van start gaan.

'Ontevreden ex-werknemer'

Musk mag van een rechter een deel van de verklaringen van de klokkenluider over spam en bots meenemen in zijn juridische strijd tegen het bedrijf. Musks advocaten schreven eerder dat de beschuldigingen van die klokkenluider laten zien dat Twitter de voorwaarden voor de overname heeft geschonden.

Het socialmediabedrijf heeft Zatko's verklaringen eerder afgedaan als 'een vals verhaal', dat bol zou staan van 'tegenstrijdigheden en onjuistheden'. Twitter noemde Zatko een ontevreden ex-werknemer die werd ontslagen wegens slechte prestaties.