Miljarden kosten door streamen

EU wil bewijs over extra kosten providers door streamingdiensten

2 september 2022 om 12:15
Laatste update: 27 februari 2023 om 10:41

Telecombedrijven moeten de Europese Commissie binnenkort bewijzen gaan leveren over de toename van het internetverkeer door videodiensten als Netflix, YouTube en HBO Max. Brussel werkt aan een voorstel om de streamingpartijen te verplichten mee te betalen aan de Europese telecomnetwerken.

De Europese Commissie wil de providers vragen om bewijzen aan te leveren over de enorme groei van het dataverkeer de afgelopen drie jaar. De telecombedrijven moeten daarbij duidelijk maken hoe groot de rol van streamingdiensten is en hoeveel extra kosten ze hierdoor maken. Dat schrijft Bloomberg op basis van een uitgelekt document van de Europese Commissie.

De informatie van de providers wil Brussel gebruiken bij het opstellen van nieuwe regels die streamingdiensten verplichten om Europese providers te betalen voor hun gebruik van de netwerken. Providers moeten verplicht worden die vergoedingen vervolgens te investeren in het verbeteren van de Europese telecomnetwerken. 

Nederland wil wachten, Frankrijk niet

Onder andere Nederland en Duitsland hebben er bij de Commissie op aangedrongen te wachten met het uitwerken van het voorstel totdat de EU-telecomtoezichthouder een onderzoek naar de kwestie heeft afgerond, schrijft Bloomberg. Andere EU-lidstaten, zoals Frankrijk en Italië, voeren juist de druk op Brussel op om het plan voor de verplichte vergoedingen snel af te maken.

De plannen krijgen volgens Bloomberg niet alleen kritiek van de techbedrijven maar ook van politici en actiegroepen die vrezen dat dit het principe van netneutraliteit kan schaden. Netneutraliteit houdt in dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen het soort internetverkeer. Hierdoor mogen providers bijvoorbeeld ook geen internetverkeer blokkeren of onnodig beperken. 

Eurocommissaris

De Europese Commissie wil volgens een uitgelekte vragenlijst ook de techbedrijven vragen naar hun kosten en hun relaties met de providers. De vragenlijsten zouden de komende weken worden afgerond. Een definitief voorstel voor nieuwe regelgeving wordt pas op zijn vroegst eind dit jaar of begin 2023 verwacht.

Eurocommissaris Margrethe Vestager zei in mei dat grote techbedrijven 'een eerlijke bijdrage aan telecomnetwerken' moeten leveren omdat ze zeer veel internetverkeer genereren, terwijl dat verkeer grotendeels wordt betaald door de providers. "Dat internetverkeer is wat hun bedrijf mogelijk maakt, maar ze hebben niet daadwerkelijk bijgedragen aan het mogelijk maken ervan, en ook niet aan de uitrol van snellere verbindingen", aldus de eurocommissaris. 

Miljarden 

Volgens een onderzoek van de telecomlobbygroep ETNO zijn Netflix, Amazon, Apple, Microsoft, Meta en Google-moederbedrijf Alphabet samen verantwoordelijk voor 56 procent van het wereldwijde dataverkeer. Een jaarlijkse bijdrage van 20 miljard euro aan netwerkkosten door de techreuzen zou de EU-economie volgens ETNO een boost van 72 miljard euro kunnen geven. Dat zou goed zijn voor '840.000 banen per jaar'. 

Ook in Zuid-Korea hebben telecombedrijven recent kritiek geuit op de rol van Amerikaanse videodiensten. De Zuid-Koreaanse provider SK Broadband klaagde Netflix aan nadat het internet in het land zwaar werd belast door de populariteit van de Netflix-serie Squid Game.

Investeren in Nederland

Streamingdiensten worden in meerdere EU-landen, waaronder Frankrijk, België en Spanje, ook al verplicht om een deel van hun omzet in de productie van lokale films en series te investeren.

In Nederland komt er vanaf 2024 ook zo'n investeringsplicht, waarvoor het kabinet onlangs een wetsvoorstel naar de kamer stuurde. Daarin staat dat streamingdiensten minstens 4,5 procent van hun jaaromzet in ons land in Nederlandse films en series moeten investeren. 

Luister ook: