© Amazon Prime Video

Amazon Prime vertraagt reviews met drie dagen bij Rings of Power

Rings of Power toont voor het eerst de hoogtijdagen van de wereld van Tolkien.

Ook bij andere series

Amazon Prime vertraagt reviews met drie dagen bij Rings of Power

05-09-2022 10:22 Laatste update: 11:15

Streamingdienst Amazon Prime Video heeft stilletjes een vertraging ingebouwd in zijn reviewsysteem voor films en series. Zo moeten neprecensies, bots en internettrollen worden afgevangen.

De wachttijd van 72 uur tussen het indienen van een recensie en de publicatie daarvan werd al drie weken geleden ingevoerd, zegt Amazon tegen Variety. Pas nu valt het nieuwe systeem echt op, na de veelbekeken première van de grote nieuwe serie The Lord of the Rings: The Rings of Power.

Het systeem moet het zogenoemde 'review bombing' tegengaan. Dat is het fenomeen waarbij ontevreden fans bijvoorbeeld een film of serie bestoken met negatieve recensies. Dan daalt de sterrenwaardering van de serie en worden andere kijkers wellicht ontmoedigd om ook te gaan kijken. Dat soort recensies hoopt Amazon met de 72-uurs wachtperiode te weren van Prime Video.

Serie alsnog slachtoffer

The Rings of Power is alsnog slachtoffer van 'review bombing' op openbare reviewsites zoals Rotten Tomatoes, Metacritic en zelfs IMDb, een dochterbedrijf van Amazon. De serie krijgt op die sites hoge waarderingen van professionele recensenten, maar wordt door een opvallend groot aantal negatieve recensies van gebruikers neergehaald.

Een groep kijkers is ontevreden met de diverse cast van The Rings of Power, waarbij acteurs van kleur rollen van elfen en dwergen spelen. Ook zijn kijkers het niet eens met de artistieke vrijheid die de schrijvers nemen met het verhaal, ook al heeft de familie van schrijver Tolkien toestemming gegeven voor de serie. Op Rotten Tomatoes heeft The Rings of Power bijvoorbeeld bijna 18.000 recensies van kijkers, terwijl veel andere series blijven steken bij de 4000 gebruikers-recensies.

Review bombing geen nieuw fenomeen

Amazon stelde de recensie-vertraging voor Prime Video in bij de première van de serie A League of Their Own. Die serie vertelt het waargebeurde verhaal van gekleurde en LGBTQ-spelelers in de professionele honkbalcompetitie voor vrouwen in de VS in de jaren 40. Mensen die het niet eens waren met de progressieve boodschap van de serie probeerden die inderdaad te 'review bomben', maar werden op openbare sites tegengewerkt door fans van de serie.

Het fenomeen review bombing is al jaren een hoofdbreker voor recensiesites. In 2019 probeerde Rotten Tomatoes het bijvoorbeeld aan te pakken met een verificatiesysteem waarbij mensen bijvoorbeeld een foto van hun bioscoopkaartje moesten bijvoegen, als bewijs van kijken. Bij tv-series is zo'n controle echter veel moeilijker te handhaven.

Luister ook de Bright Podcast: