instagram boete 405 miljoen euro avg ierland dpc privacy kinderen
AVG-boete

Instagram krijgt boete van 405 miljoen om schenden privacy kinderen

5 september 2022 om 15:39
Laatste update: 5 september 2022 om 15:55

De Ierse privacywaakhond DPC heeft Instagram-moederbedrijf Meta een boete van 405 miljoen euro gegeven vanwege het schenden van de privacy van kinderen.

De Irish Data Protection Commission (DPC) bevestigt de boete tegenover Politico, maar wil er niet verder op ingaan.

De boete is opgelegd in het kader van de Europese privacywetgeving AVG. Die geldt in heel Europa, maar in de praktijk worden boetes vaak opgelegd door de privacywaakhond in het land waar bedrijven zijn gevestigd. In het geval van veel Amerikaanse techbedrijven is dat de Ierse waakhond.

Bijna de hoogste boete

Het boetebedrag van 405 miljoen euro is het op één na hoogste dat tot nu toe in het kader van de AVG opgelegd. Alleen de boete die Amazon vorig jaar kreeg is hoger: het bedrijf moest toen 746 miljoen euro betalen omdat het de privacy van zijn klanten heeft geschonden.

Telefoonnummers en e-mailadressen

Instagram wordt onder meer verweten dat het e-mailadressen en telefoonnummers van minderjarige gebruikers onvoldoende heeft afgeschermd. De DPC heeft nog zeker zes andere onderzoeken tegen Meta en haar dochterbedrijven lopen.

"Het onderzoek richtte zich op achterhaalde instellingen die we ruim een jaar geleden al hebben aangepast, en we hebben sindsdien veel stappen genomen om tieners en hun informatie veilig te houden", zegt een woordvoerder van Meta.

De woordvoerder wijst op het automatisch afschermen van accounts van minderjarigen en het blokkeren van de mogelijkheid voor vreemden om tieners een privébericht te sturen.