Apple onthult iPhone 14: veel vernieuwingen in de Pro-versies

iPhone 14 Pro

iPhone 14

Apple onthult iPhone 14: veel vernieuwingen in de Pro-versies

07-09-2022 19:01 Laatste update: 08-09-2022 17:30

Apple heeft de iPhone 14-serie aangekondigd. Het zijn opnieuw vier modellen, maar het Mini-model maakt plaats voor de grotere iPhone 14 Plus. De twee Pro-modellen hebben de meeste vernieuwingen, waaronder schermen die altijd aan staan.

Apple heeft net als de afgelopen jaren vier nieuwe iPhones onthuld. Bij de iPhone 14's zijn er twee 'normale' iPhones en twee Pro-modellen. Beide bestaan uit een 6,1-inch model en een 6,7-inch model.

De nieuwe iPhone 14 Plus is met 6,7 inch dus even groot als de iPhone 14 Max. En ook de iPhone 14 en iPhone 14 Pro zijn met 6,1 inch even groot. Het onderscheid tussen de reguliere lijn en de Pro-toestellen is wel groter geworden. De iPhone Pro's hebben snellere chips en nog betere camera's dan zowel hun voorgangers als reguliere tegenhangers.

Always-on scherm

Ook de schermen verschillen meer dan voorheen. De reguliere iPhones hebben opnieuw een 60Hz-beeldscherm. Bij de Pro-modellen gaat het om een 120Hz-scherm dat nu voor het eerst ook een always-on-modus heeft. Zelfs als de iPhone vergrendeld is, toont het scherm altijd informatie zoals de tijd en widgets met bijvoorbeeld temperatuur of regenkans. 

Verder stappen de Pro-modellen af van de inmiddels bekende 'notch' of scherminkeping bovenin beeld. Die inkeping deed zijn intrede bij de iPhone X vijf jaar geleden en biedt plaats aan de selfiecamera en sensoren als de gezichtssensor. Bij de iPhone 14 en 14 Pro zijn die zaken ondergebracht in twee uitsparingen in het scherm. Die vormen samen een pilvormig geheel, waarbij het stukje scherm in het midden gebruikt wordt om indicatielampjes voor het gebruik van microfoon en camera te tonen.

De iPhone 14 Pro heeft een nieuwe, interactieve, dynamische inkeping bovenin.

Vernieuwde camera's: selfiecamera met autofocus

De iPhone 14 en 14 Plus hebben een vernieuwd camerasysteem waarbij de 12-megapixelsensoren grotere pixels hebben. Dat moet zorgen voor meer lichtopbrengst en meer detail. De camera's in de iPhone 14 kunnen volgens Apple tot 49 meer details vastleggen bij weinig licht.

Het diafragma van de camera's is ook versneld en presteert volgens Apple nu twee keer sneller. Snelle camera's kunnen beweging beter vastleggen, zodat gebruikers minder wazige foto's zullen maken. Ook de selfiecamera is verbeterd, en heeft nu voor het eerst autofocus. Dat moet ervoor zorgen dat gebruikers scherper en natuurgetrouwer in beeld worden gebracht. De kunstmatige intelligentie van de camera's is ook verbeterd, zodat onder meer macro-foto's van heel dichtbij nu meer details laten zien, zoals de allerkleinste haartjes op een tapijt.

Satellietverbinding voor SOS-berichten

De iPhone 14-modellen bevatten ook allemaal de mogelijkheid om in gevallen van nood via satellieten te bellen en sms-en. Dat is voor op plekken waar geen mobiele verbinding beschikbaar is. In Nederland is dat overigens zelden het geval: ons land kent een zeer hoge dekkingsgraad van mobiele signalen, goed voor een dekking van boven de 95 procent.

Normale satelliettelefonen zijn voorzien van een grote antenne, zodat die contact kunnen leggen met satellieten. Dat wilde Apple bij de iPhone niet hebben, dus heeft die een systeem waarbij gebruikers de iPhone richting de satelliet moet wijzen. iOS helpt de gebruiker daarbij, zodat de gebruiker alleen pijltjes op het scherm hoeft te volgen.

De iPhone 14 en iPhone 14 Plus, in 6,1 en 6,7 inch.

Gebruikers kunnen straks zowel tekstberichten via satellieten sturen, of bellen. Het is ook mogelijk om met het systeem via satellieten de locatie naar vrienden en familie te sturen. Het satellietsysteem is vooralsnog alleen in de VS en Canada beschikbaar. Die landen kennen door hun formaat en grote natuurgebieden veel grote delen zonder mobiele dekking.

De iPhone 14 en 14 Plus hebben een aluminium behuizing in vijf kleuren: midnight, starlight, blauw, rood en paars.

iPhone 14 Pro

De iPhone 14 Pro heeft als gezegd een nieuwe scherminkeping. Apple noemt het nieuwe cameragat 'Dynamic Island'. De zwarte uitsnede voor de camera en sensoren verandert nu dynamisch van vorm en formaat op basis van wat gebruikers doen.

Als gebruikers hun gezicht scannen, wordt het kleine strookje een vierkantje. Bij telefoongesprekken wordt het balkje breder, en wordt de gespreksduur getoond. Bij timers wordt de tijd getoond. En ook apps van derden kunnen de nieuwe functie gebruiken, bijvoorbeeld om live de score van een sportwedstrijd live bovenin het balkje te tonen.

Het Dynamic Island kan van vorm en functie veranderen.

Feller, always-on-scherm

Het scherm van de Pro-modellen heeft nu een hogere HDR-piekhelderheid van 1600 nits. En in fel licht kan het scherm zelfs een helderheid van 2000 nits behalen.

Het scherm heeft ook een always-on-functie. Daarbij toont het scherm altijd informatie, maar wel op een energiezuinige manier. De schermverversing wordt dan naar beneden gebracht tot 1Hz, en de helderheid wordt gedimd. Gebruikers zien dan de tijd, widgets en een donkere versie van hun achtergrond.

Snellere chip voor Pro-modellen

De iPhone 14 Pro en 14 Pro Max gebruiken de nieuwe Apple A16 Bionic-chip. Volgens Apple gaat het om de snelste chip ooit in een smartphone, 40 procent sneller dan de concurrentie. De 4-nanometerchip bevat volgens Apple bijna 16 miljard transistors.

De chip bevat een speciaal onderdeel voor het aansturen van het scherm. Dat maakt het nieuwe always-on-scherm volgens Apple energiezuiniger, en zorgt dat alle animaties van het nieuwe Dynamic Island altijd soepel en snel bewegen.

48 megapixelcamera voor Pro-modellen

De iPhone 14 Pro-modellen hebben voor het eerst een 48-megapixelsensor. De afgelopen jaren werden alle iPhones geleverd met 12-megapixelcamera's. De 48-megapixelcamera gebruikt een zogenoemde quad-pixeltechniek, waarbij de informatie van elke vier pixels worden samengevoegd.

Dat zorgt volgens Apple voor meer detail en tot twee keer betere prestaties bij weinig licht. Ook het dynamische bereik wordt verbeterd door de combinatie van de nieuwe sensor en kunstmatige intelligentie. Dat zorgt ervoor dat foto's zowel detail in lichte en donkere delen bevatten, en alles er tussenin.

De iPhone 14 Pro en 14 Pro Max krijgen ook een extra zoom-modus: 2x, naast de 0,5x, 1x en 3x zoom die het voorgaande model bood. Daarvoor wordt geen extra lens toegevoegd, maar wordt informatie van meerdere camera's toegevoegd.

Ook de ultragroothoekcamera van de Pro-modellen is vernieuwd. Hij is nog wel 12-megapixel, maar heeft grotere pixels. En ook de flitser is verbeterd en bestaat nu uit 9 led-lampjes die rekening houden met de soort lens die gebruikt wordt, en met de lichtomstandigheden.

De cinematische filmmodus is ook verbeterd. Dat is in wezen de portretmodus maar dan voor video, waarbij de achtergrond van de video kunstmatig onscherp wordt gemaakt. Dat kan nu in volledige 4K-resolutie met 30 beeldjes per seconde, de 13 Pro-modellen haalden maximaal 1080p in cinematische modus.

Nederlandse prijzen

De iPhone 14 is er vanaf 1019 euro en de iPhone 14 Plus gaat voor 1169 euro over de toonbank. De iPhone 14 Pro is verkrijgbaar vanaf 1329 euro, terwijl de Pro Max 1479 euro kost. Daarmee zijn de prijzen van de nieuwe iPhones gemiddeld ongeveer 15 procent hoger dan die van de voorgangers.

De nieuwe iPhones zijn vanaf 16 september verkrijgbaar, behalve de iPhone 14 Plus die pas op 7 oktober op de markt komt.

Nieuwe Apple Watches en AirPods Pro 2

Apple onthulde vanavond ook drie nieuwe Apple Watches en de tweede generatie van de AirPods Pro.

Verder werd bekend dat de update naar iOS 16 op maandag 12 september wordt uitgebracht.

Luister ook onze podcast: