© Ubisoft

Chinese gamereus Tencent vergroot aandeel in Franse ontwikkelaar Ubisoft

De nieuwe Ubisoft-game Assassin's Creed Mirage

Games

Chinese gamereus Tencent vergroot aandeel in Franse ontwikkelaar Ubisoft

07-09-2022 10:47 Laatste update: 10:47

De Chinese game-uitgever Tencent vergroot zijn aandeel in de Franse game-ontwikkelaar Ubisoft, bekend van populaire gameseries als Assassin's Creed en Far Cry.

Ubisoft heeft een samenwerking aangekondigd tussen Tencent en de holding Guillemot Brothers Limited. Die holding is eigendom van van de vijf Guillemot-broers die Ubisoft hebben opgericht, waaronder de huidige topman Yves Guillemot.

Met de samenwerking vergroot Tencent zijn minderheidsbelang in Ubisoft. Tencent bezit nu direct al 4,5 procent van de aandelen van Ubisoft, door deze nieuwe samenwerking heeft Tencent recht om tot 9,99 procent van de aandelen van Ubisoft direct te kopen.

Tencent grootmacht in games

De Chinese uitgeverij klinkt misschien niet bekend, maar Tencent is het gamebedrijf met de hoogste omzet ter wereld dankzij zijn investeringen in allerlei andere gamebedrijven. Tencent heeft de afgelopen tijd steeds meer interesse in buitenlandse gamebedrijven.

Eind vorig jaar opende Tencent nog een vestiging in Amsterdam. Tencent is ook eigenaar van bijvoorbeeld League of Legends-maker Riot Games. Ook heeft het een belang van 40 procent in Fortnite-maker Epic Games en bezit het 16 procent van FromSoftware, maker van het succesvolle Elden Ring. En zo zijn er nog tientallen gamebedrijven waar Tencent een belang in heeft.

Roerige jaren voor Ubisoft

De holding Guillemot Brothers heeft nu zo'n 13 procent van de aandelen van Ubisoft in handen. Tencent neemt met samenwerking voor een bedrag van 300 miljoen euro een aandeel van 49,9 procent in Guillemot Brothers. Daarmee betaalt Tencent zo'n 80 euro per aandeel, fors hoger dan de prijs van 43 euro bij beurssluiting.

Ubisoft heeft roerige jaren achter de rug. Hooggeplaatste medewerkers vertrokken na seksueel wangedrag en medewerkers waren boos over de NFT-plannen van het bedrijf. Ook werd het bedrijf geplaagd door vertragingen van games. De aandelenprijs van Ubisoft daalde in die tijd van zo'n 100 euro naar inmiddels minder dan 40 euro per aandeel.

Nieuwe Assassin's Creed-games

Ubisoft houdt aanstaande zaterdag om 21.00 uur een presentatie rond zijn Assassin's Creed-games. Daarbij worden meerdere titels onthuld.

Assassin’s Creed Mirage zal zich afspelen in de Iraakse hoofdstad Bagdad, waarbij spelers de huurmoordenaar Basim besturen. Ook zou Ubisoft komen met Assassin’s Creed-games in Japan en in Centraal-Europa tijdens de middeleeuwen.