Problemen met iPhone 14 Pro

Apple belooft update die probleem met trillende iPhone-camera oplost

© Apple

iPhone 14 pro max camera beeldstabilisatie ratel schudden
19 september om 20:43
Laatste update: 19 september om 21:02

Apple werkt aan een software-update die een probleem met de camera's achterop de nieuwe iPhone 14 Pro en Pro Max moet oplossen. De camera in de nieuwe iPhones trilt bij gebruik van apps van derden. Ook is soms geratel te horen bij gebruik van de camera.

Apple is van plan de update die de cameraproblemen moet fixen volgende week uit te brengen, meldt Bloomberg. Dat duidt erop dat Apple de oplossing heeft gevonden voor het euvel dat zich voordoet in de nieuwe iPhone 14 Pro-modellen.

Apple verkoopt de iPhone 14-lijn sinds afgelopen vrijdag. Het wordt al de tweede software-update. Op de dag van de introductie werden gebruikers direct gevraagd te updaten naar iOS 16.0.1 vanwege problemen met het activeren van FaceTime.

Schuddende camera bij apps

Op Twitter en Reddit klagen gebruikers over de cameraproblemen als apps van derden worden gebruikt. Een iPhone 14 Pro-gebruiker meldt bijvoorbeeld dat de camera van zijn toestel 'oncontroleerbaar schudt' als hij Snapchat opent of probeert de camera in Instagram te gebruiken.

De problemen zijn er volgens die gebruiker niet bij gebruik van de standaard Camera-app van de iPhone. Een ander meldt vergelijkbaar geschud bij gebruik van Snapchat; de camera zou daarbij zelfs te horen zijn.

Dat hoorbare geratel is door meerdere gebruikers op video vastgelegd. Daarbij is aan het scherm ook duidelijk te zien dat het gaat om een iPhone 14 Pro, en zijn de getoonde beelden inderdaad erg instabiel. Een gebruiker op TikTok laat zien dat het probleem zich ook in die app voordoet, en alleen bij gebruik van de achtercamera: de selfiecamera is wel stabiel. 

Vernieuwde beeldstabilisatie

Het lijkt er vooralsnog op dat alleen de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max last hebben van dit probleem in combinatie van apps van derden. De iPhone 14 Pro-modellen hebben dit jaar een grote camera-vernieuwing gehad. De modellen zijn de eerste iPhones ooit met een 48-megapixelcamera. Ook zijn de camera's van de Pro volgens Apple voorzien van 'tweede-generatie sensor-shift optische beeldstabilisatie', de camera's van de nieuwe 'gewone' iPhone 14-modellen hebben dat niet.

Bij Apple's eigen camera-app doen de problemen zich niet voor. Vermoedelijk kunnen de camera-apps van derden nog niet goed omgaan met de nieuwe camera's in de iPhone 14 Pro. Appmakers kunnen hun apps al maanden aanpassen op de nieuwe versie van het vorige week verschenen iOS 16, maar op hardware-vernieuwingen in nieuwe iPhones kunnen ze nu pas inspelen.  

Snapchat-moederbedrijf Snap heeft maandag laten weten dat het 'rechtstreeks met Apple samenwerkt' om het probleem aan te pakken.

Dynamic Island naar alle iPhones

Een andere vernieuwing in de iPhone 14 Pro-modellen is het Dynamic Island. Daarbij is de scherminkeping voor de camera's en sensoren onderdeel gemaakt van de interface. Het balkje toont informatie over muziek, navigatie, telefoongesprekken en meer zaken.

Volgens analist Ross Young komt het Dynamic Island volgend jaar naar alle iPhone 15-modellen. Wel zouden het always-on-scherm en de 120Hz-beeldverversing beperkt blijven tot de Pro-modellen.