iPhone 14

Apple verplaatst iPhone 14-productie deels naar India

26 september 2022 om 07:15
Laatste update: 26 september 2022 om 07:20

Apple is gestart met de productie van de iPhone 14 in India. De iPhone-productie vond tot nu toe vooral plaats in China, maar door de spanning tussen de VS en China zocht Apple naar alternatieven.

Apple werkt samen met leveranciers om de productie in de Zuid-Indiase fabriek in Chennai te verhogen, meldt Bloomberg. De belangrijkste fabrikant van iPhones, het Taiwanese Foxconn, heeft onderzocht hoe iPhone-onderdelen vanuit China verzonden konden worden. De assemblage van de Apple-telefoons vindt vervolgens in India plaats.

De verplaatsing van een deel van de iPhone-productie naar China heeft te maken met de oplopende spanningen tussen de VS en China. Ook de coronalockdowns die de Chinese economie hebben verstoord, dwongen Apple ertoe productiecapaciteit elders onder te brengen. Vanwege kleine uitbraken van het virus gaan soms hele Chinese steden in lockdown, waardoor ook fabrieken tijdelijk moeten sluiten. 

Waarschijnlijk laat Apple de komende jaren ook meer iPhone-onderdelen produceren in India. Eerder deze maand maakte Foxconn bekend 21 miljard dollar te investeren in de bouw van een grote chipfabriek in het Indiase Gujrat.

'Chip-oorlog' tussen VS en China

De relatie tussen China en de VS is al jaren gespannen, maar de productie van computerchips is een nieuw strijdtoneel tussen beide grootmachten geworden. Zo trekt de Amerikaanse regering miljarden uit voor investeringen om China op technologiegebied voor te blijven. De miljardensubsidie voor de productie van chips in de VS leidde tot felle kritiek vanuit China, dat een nieuwe Amerikaanse wet 'discriminerend' en 'oneerlijke concurrentie' noemde.

De Chinese regering zag een recent bezoek van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan, dat Beijing als een afvallige provincie beschouwt, als een provocatie. Het bezoek zou een schending van de Chinese soevereiniteit zijn. Taiwan speelt een cruciale rol bij de chipproductie, onder meer met de grote chipfabrikant TSMC. Het conflict leidde tot zorgen over de iPhone-productie, omdat veel chips in de iPhone uit Taiwan komen, maar de toestellen in China in elkaar moeten worden gezet.

Ook meer in Vietnam produceren

Deze zomer kwam ook naar buiten dat Apple plannen heeft om meer apparaten te laten maken in Vietnam, waaronder ook MacBooks en Apples Watches. In het land worden al AirPods en iPads in elkaar gezet.

Luister ook: