Android-schil

Samsung kopieert nieuw vergrendelscherm van iPhone

© Twitter/Vaibhav Jain

Samsung oneui 5 apple iOS 16 lock screen vergrendelscherm
27 september om 15:09
Laatste update: 27 september om 15:09

Samsung is al vaak beschuldigd van het kopiëren van de iPhone. Nu lijkt het weer raak, met de vergrendelschermen in de nieuwste testversie van Samsungs OneUI.

Apple bracht het nieuwe iOS 16 twee weken geleden uit. De meest opvallende vernieuwing is een uitgebreide aanpasbaarheid van het vergrendelscherm van iPhones, het lockscreen in het Engels. Gebruikers kunnen dat scherm met verschillende soorten klokken, wallpapers, kleuren en widgets naar hun hand zetten.

Samsung werkt nu aan een zeer vergelijkbare functie, blijkt uit foto's van de nieuwste bètaversie van OneUI 5. Hoewel de smartphones van Samsung draaien op Android, legt Samsung daar zelf nog een zogenoemde softwareschil omheen: OneUI. Daardoor heeft Android op de Galaxy-telefoons van Samsung een ander uiterlijk en aanvullende functies.

Opvallende gelijkenissen

De gelijkenissen tussen de vergrendelschermen van iOS 16 en OneUI 5 zijn opvallend. Samsung-gebruikers kunnen straks ook meerdere van die schermen aanpassen, opslaan en er snel tussen wisselen, net als op iPhones. Ook biedt Samsung een galerij met geprepareerde wallpapers met allerlei patronen, effen kleuren of dieren – net als Apple.

Android biedt al veel langer dan iOS de mogelijkheid om functionele widgets op het vergrendelscherm te tonen. In de huidige bètaversie van OneUI 5 kunnen die widgets alleen statusicoontjes voor notificaties laten zien, recht onder de klok net als op iOS 16.

Jarenlange ruzie

Samsung en Apple lagen jarenlang juridisch met elkaar overhoop. Samsung had volgens Apple zowel functies als vormgeving van de iPhone zonder toestemming gekopieerd. Uiteindelijk werd die zaak geschikt en betaalde Samsung ruim een half miljard dollar aan Apple. Tegen Chinese concurrenten die de iPhone vaak nog schaamtelozer kopiëren, onderneemt Apple opvallend genoeg weinig actie.