og app instagram alternatief feed zonder advertenties
The OG App

Nieuwe app toont Instagram-feed zonder advertenties en andere irritaties

28 september 2022 om 09:33
Laatste update: 29 september 2022 om 06:44

Een Amerikaanse startup heeft een alternatieve app voor Instagram gelanceerd. The OG App geeft Instagram-gebruikers hun feed maar dan zonder advertenties en voorgestelde berichten van mensen die ze niet volgen.

App-ontwikkelaars Ansh Nanda en Hardik Pati van de startup Un1Feed besloten The OG App te bouwen omdat ze zich, net als veel andere gebruikers, storen aan de recente veranderingen bij Instagram. Het sociale netwerk begint door de focus op verticale video's en algoritmes die berichten van niet gevolgde accounts voorstellen steeds meer op concurrent TikTok te lijken.

The OG App gebruikt de toegang die appmakers van Instagram krijgen tot een deel van de data van de app, de zogeheten API, om gebruikers hun Instagram-feed te laten zien zonder advertenties en voorgestelde berichten. Ook kunnen gebruikers ervoor kiezen om geen verticale Reels-video’s meer te zien. 

Verschillende feeds maken

Met The OG App kunnen gebruikers ook zelf alternatieve feeds met de berichten van alleen door hen geselecteerde gebruikers en accounts aanmaken, vergelijkbaar met hoe Twitter-lijsten werken. Deze feeds kunnen ze vervolgens delen met vrienden. Amerikaanse media maakten dinsdag massaal melding van de app, die momenteel nog niet beschikbaar is in de Nederlandse appwinkels van Apple en Google.

De gratis app wordt ontwikkeld door een startup die nog geen manier heeft om geld te verdienen. Desondanks heeft Un1feed ruim 1 miljoen dollar aan investering gekregen. Onzeker is hoe lang de app blijft werken en of Instagram de toegang zal blokkeren.

Privacyzorgen

Gebruikers van The OG App maken zich intussen zorgen over hun privacy en over de toegang tot hun Instagram-accounts. Gebruikers kunnen na inloggen op The OG App een waarschuwing van Instagram ontvangen over een verdachte login op een andere locatie. Volgens de startup komt dat door de manier waarop de app werkt en is dat geen reden tot zorg. De makers zeggen geen gegevens van gebruikers op te slaan. Un1Feed wil binnenkort meer duidelijkheid geven over hoe het Instagrams API gebruikt. 

Het is mogelijk dat Instagram de toegang tot de API gaat beperken voor Un1Feed, waarna de app niet meer goed werkt. Het socialmediabedrijf heeft tegen Amerikaanse media nog geen officiële reactie gegeven.

Storm van kritiek op Instagram

Instagram krijgt de laatste maanden veel kritiek van gebruikers vanwege grote aanpassingen in de algoritmes, waardoor de app steeds meer foto's en video's van mensen die gebruikers niet volgen is gaan tonen. Instagram paste bovendien zijn feed aan zodat video's op volledig scherm werden getoond, vergelijkbaar met TikTok.  

Na een storm van kritiek beloofde de topman van Instagram om die feed terug te draaien en om het aantal voorgestelde berichten te verminderen. Instagram kwam daarna met nieuwe instellingen die gebruikers meer controle moeten geven over wat voor foto's en video's ze voorgesteld krijgen. 

Luister ook: