VKontakte geblokkeerd door Apple

Apple verwijdert grootste Russische sociale netwerk uit App Store

apple app store rusland vkontakte vk apps sociale media verwijderd
28 september 2022 om 12:58
Laatste update: 28 september 2022 om 13:03

Apple heeft de Russische app VKontakte wereldwijd uit de App Store verwijderd vanwege sancties van het Verenigd Koninkrijk. VKontakte is de Russische tegenhanger van Facebook en is het populairste sociale netwerk in het land.

VKontakte-eigenaar VK stelt in een verklaring dat het geblokkeerd is, maar belooft apps voor iOS te blijven maken. Apple zegt in een reactie tegenover The Verge dat de apps van VK inderdaad wereldwijd zijn verwijderd uit de App Store. De accounts van de ontwikkelaar zijn ook opgeschort. Gebruikers die VKontakte al op hun iPhone hebben staan, kunnen de app voorlopig blijven gebruiken.

"Deze apps worden verspreid door ontwikkelaars die in meerderheid eigendom zijn of worden geleid door een of meerdere partijen die door de Britse regering sancties zijn opgelegd", reageert Apple in een verklaring.

Naast VKontakte zijn ook de andere apps van VK verwijderd: Mail.ru, Mail.ru Cloud, VK Music en VK Clips. Vooralsnog zijn de apps van VK nog wel beschikbaar in de Android-appwinkel Play Store van Google.

VK moest door Apple gepromoot worden

Het is niet bekend waarom de apps van VK op dit moment uit de App Store worden gehaald. CEO Vladimir Kirijenko staat al sinds maart op de Britse sanctielijst. VK-oprichter Pavel Durov werd in 2016 al uit het bedrijf gewerkt, omdat hij niet met de autoriteiten wilde meewerken. Nu staat Durov aan het hoofd van de populaire berichten-app Telegram.

De apps van VK stonden sinds begin vorig jaar verplicht op het installatiescherm van nieuwe iPhones. De Russische overheid wilde met die plicht zorgen dat apps en diensten van eigen bodem populairder zouden worden. Wie dat niet zou doen, mocht geen producten in Rusland meer verkopen. Inmiddels is Apple sinds begin maart gestopt met verkopen in Rusland.

Luister ook: