alternatieve instagram apps the og app
Sociale media

Alternatieve Instagram-app na één dag uit App Store verwijderd

29 september 2022 om 06:43
Laatste update: 29 september 2022 om 07:06

De app die Instagram aanbood zonder advertenties, Reels-video's en voorgestelde berichten was een kort leven beschoren. De app is alweer verwijderd uit de App Store van Apple.

The OG App is slechts één dag na de officiële lancering alweer uit de App Store van Apple gehaald. Dat meldden de makers van de app, die inmiddels ook verbannen zijn van Facebook en Instagram.

Het is nog niet precies duidelijk of Apple de app op verzoek van Meta heeft verwijderd, maar het moederbedrijf van Instagram zegt wel 'handhavingsmaatregelen' tegen de app te hebben genomen. "Deze app schendt ons beleid en we nemen alle passende handhavingsmaatregelen", aldus een Meta-woordvoerder tegen Amerikaanse media. Meta wijst op de regels die verbieden om zogeheten 'kloonapps' te maken. 

'Schonere' versie

The OG App moest een 'schonere' versie van Instagram aanbieden, zonder advertenties en voorgestelde berichten. Ook konden gebruikers ervoor kiezen om geen verticale Reels-video’s meer te zien. Ze konden met de app zelf feeds samenstellen door accounts te selecteren en die feeds waren vervolgens weer te delen met vrienden. Dat werkte vergelijkbaar met Twitter-lijsten.

De appmakers zeiden zich, net als veel andere gebruikers, te storen aan de recente veranderingen bij Instagram. Het sociale netwerk begint door de focus op verticale video's en algoritmes die berichten van niet gevolgde accounts voorstellen steeds meer op TikTok te lijken. The OG App verscheen dinsdag na ruim een jaar ontwikkeltijd. De app was binnen een dag meer dan tienduizend keer gedownload en was in de ranglijst van de Amerikaanse App Store op plek 50 binnengekomen.

'Instagram beter gemaakt'

"Wij hebben Instagram beter gemaakt, maar Meta heeft zo'n hekel aan zijn eigen gebruikers dat het bereid is om een alternatief dat gebruikers een schone versie biedt uit te roeien. En Apple spant daarbij met Meta samen", laten de app-ontwikkelaars in een reactie weten. Momenteel is de app in sommige landen in de Android-appwinkel Google Play Store nog wel beschikbaar.

Veel kritiek op Instagram na 'kopiëren TikTok'

Instagram krijgt de laatste maanden veel kritiek van gebruikers vanwege grote aanpassingen in de algoritmes, waardoor de app steeds meer foto's en video's van mensen die gebruikers niet volgen is gaan tonen. Instagram paste bovendien zijn feed aan zodat video's op volledig scherm werden getoond, vergelijkbaar met TikTok.  

Na een storm van kritiek beloofde de topman van Instagram om die feed terug te draaien en om het aantal voorgestelde berichten te verminderen. Instagram kwam daarna met nieuwe instellingen die gebruikers meer controle moeten geven over wat voor foto's en video's ze voorgesteld krijgen. 

Luister ook: