'Pro-actieve' waarschuwingen

Google gaat meldingen sturen als je privégegevens online opduiken

29 september 2022 om 12:55
Laatste update: 29 september 2022 om 15:15

De Google-app kan gebruikers binnenkort automatisch een notificatie sturen als hun persoonlijke gegevens op internet worden gevonden.

Google heeft tijdens een virtueel event een reeks vernieuwingen in zijn zoekmachine en apps aangekondigd. Eén van de nieuwe functies gaat over het laten verwijderen van privégegevens uit de zoekmachine.

Dat wordt binnenkort met de update van de Google-app niet alleen makkelijker, maar volgend jaar kan Google gebruikers ook pro-actief een melding sturen zodra hun persoonlijke gegevens, zoals e-mailadressen of telefoonnummers, op websites worden aangetroffen. Zo kunnen gebruikers meteen checken of ze een verwijderverzoek bij Google willen doen.

"Op dit moment is deze nieuwe functie alleen beschikbaar in het Engels in de VS, maar we kijken naar uitbreiding naar andere landen en talen", zegt Google Nederland.

Verwijderverzoeken ook via de app

De Google-app heeft sinds kort het onderdeel 'Resultaten over jou'. Daarmee is het eenvoudiger geworden om verzoeken tot verwijdering van persoonlijke informatie in te dienen, zoals foto's van paspoorten, bankrekeningnummers en burgerservicenummers. Zulke verwijderverzoeken moesten voorheen via aparte webformulieren worden gedaan, maar zijn nu ook via de Google-app in te dienen. 

Sinds dit voorjaar kunnen gebruikers Google ook vragen om webpagina's uit de zoekresultaten te verwijderen die kunnen leiden naar hun woning. Dat moet doxing tegengaan: het online delen van bijvoorbeeld het adres van gebruikers om hen te intimideren of te pesten.

Multisearch

Google maakte ook bekend dat de functie multisearch in de zoekmachine in de komende maanden wordt uitgebreid naar het Nederlands. Met multisearch maak je een foto of screenshot waarna je er tekst aan kan toevoegen. Volgens Google werkt dit 'vergelijkbaar met de manier waarop je met je vinger naar iets wijst en er een vraag over stelt'.

Gebruikers kunnen met multisearch bijvoorbeeld ook een foto maken van een ontwerp dat ze mooi vinden, en vervolgens met woorden als 'stropdas' of 'T-shirt' zoeken naar alleen die producten met hetzelfde of een vergelijkbaar design. 

Sneller naar de juiste resultaten

Ook kan Google dankzij machine learning nog sneller tekst in afbeeldingen vertalen. Ook gaat de zoekmachine direct relevante resultaten tonen terwijl gebruikers beginnen met het typen van een vraag. Daarbij toont Google ook opties voor onderwerpen of trefwoorden, zodat gebruiker sneller naar 'relevantere resultaten' kunnen gaan.

Luister ook de Bright Podcast: