© Apple

Nieuw 'schermeiland' iPhone 14 Pro resultaat van 'jarenlange discussie'

Drie verschijningsvormen van het Dynamic Island.

Dynamic Island

Nieuw 'schermeiland' iPhone 14 Pro resultaat van 'jarenlange discussie'

03-10-2022 19:19 Laatste update: 19:19

Apple-topmannen Craig Federighi en Alan Dye zeggen dat het Dynamic Island van de iPhone 14 Pro het resultaat is van 'jaren van discussie'.

De iPhone 14 Pro en 14 Pro Max hebben voor het eerst sinds de iPhone X uit 2017 een geheel nieuwe scherminkeping. Net als de voorgaande inkeping ('notch') bevat het nieuwe 'Dynamic Island' de selfiecamera en gezichtsscanner, maar het is nu ook functioneel. Het vlakje verandert van formaat en vorm naargelang het gebruik van de iPhone. Bij telefoongesprekken wordt bijvoorbeeld de duur getoond en bij een timer de resterende tijd.

De vondst is het resultaat van 'jarenlange discussies', zegt Alan Dye, hoofd interface-ontwerp bij Apple, tegen het Japanse designtijdschrift Axis. Het blad sprak met Dye en Apple-hoofd softwareontwikkeling Craig Federighi, die spreekt van 'de eerste grote verandering in de werking van de iPhone in vijf jaar'.

Grootste wijziging sinds schrappen thuisknop

"Vijf jaar geleden verloren we de thuisknop met de komst van de iPhone X", zegt Federighi. "Dat was een fundamentele verandering van verschillende manieren van iPhone-bediening, zoals het ontgrendelen van het vergrendelscherm, het terugkeren naar het thuisscherm en het wisselen tussen apps."

"Deze nieuwe functie heeft ook het uiterlijk van de iPhone veranderd, waardoor we opnieuw gingen nadenken over het draaien van meerdere apps tegelijk, de notificaties en het beheer van processen op de achtergrond. Het was een erg leuke uitdaging voor ons om alles wat er op de iPhone gebeurt op zo'n kleine plaats samen te pakken", zegt Federighi.

Doorbraak: van formaat veranderen

Volgens Dye was Apple zich al jaren aan het voorbereiden op het krimpen van de scherminkeping. Daarbij werd de vraag gesteld hoe zij het best gebruik zouden kunnen maken van die verandering. "Bij Apple is het heel ingewikkeld om de bron van ideeën te achterhalen", aldus Dye. "Maar één van de discussies ontstond door het kleiner maken van het sensorgebied: wat zouden we dan doen met de vrijgekomen schermruimte? Dat is niet een discussie van vorig jaar, maar het is een onderwerp dat we al jaren bespreken."

De doorbraak was volgens Dye het besef dat animaties zich niet zouden hoeven beperken tot de statusbalk. "Het wordt een beetje groter en laat je weten wat je doet", aldus Dye. "Dit is een voorbeeld van een grote doorbraak en ik hoop dat mensen die het gebruiken dat effect voelen." Dye spreekt van een "Apple-achtige" ontwikkeling, waarbij hardware en software in elkaar grijpen en de onderlinge grens doen vervagen.

Luister ook: