© EU

Definitief één oplader in de EU: wat ga je ervan merken?

Europarlementariër Saliba en Eurocomissaris Vestager.

Alles met usb-c, ook de iPhone

Definitief één oplader in de EU: wat ga je ervan merken?

04-10-2022 11:00 Laatste update: 15:41

Smartphones en veel andere gadgets moeten in de Europese Unie vanaf het najaar van 2024 zijn op te laden met een usb-c-kabel. Het Europees Parlement heeft daar vandaag mee ingestemd. Welke gevolgen heeft dit voor fabrikanten en consumenten?

In de Europese Unie wordt usb-c de verplichte aansluiting voor het opladen van veel gadgets. Het Europees Parlement heeft vandaag met een grote meerderheid ingestemd met de nieuwe wetgeving die dat regelt. In juni was er al een akkoord bereikt met de onderhandelaars van de EU-lidstaten.  

Over de nieuwe regels is in EU-verband ruim tien jaar vergaderd. Europarlementariër en rapporteur Alex Agius Saliba noemt de uitkomst een 'toekomstbestendige wet'. "Iedereen zal hiervan profiteren: van gefrustreerde consumenten tot het milieu", aldus Saliba.

Wat moeten fabrikanten gaan doen? 

Nieuwe apparaten, zoals smartphones, tablets, oordopjes en e-readers, moeten straks over een usb-c-poort gaan beschikken. Die verplichting gaat 24 maanden na de publicatie van de wetgeving in, wat in het najaar van 2024 is. Voor laptops gaat het pas na 40 maanden gelden. Consumenten moeten vanaf dan ook kunnen kiezen of ze nieuwe apparaten met of zonder oplader willen kopen. Mogelijk gaat de EU later afdwingen dat apparaten en laders niet meer samen verkocht mogen worden.

Waarom is dit nodig?

Dit moet ervoor zorgen dat consumenten minder vaak een nieuwe kabel of stekker hoeven te kopen. Brussel schat in dat dit consumenten in de EU jaarlijks 250 miljoen euro kan schelen. Volgens een onderzoek klaagt 38 procent van de consumenten momenteel over problemen met niet-ondersteunde laders. De maatregel moet ook de hoeveelheid elektronisch afval (e-waste) verminderen. E-waste is een groeiend probleem: een derde van de opladers wordt door EU-consumenten niet gebruikt. Volgens Brussel wordt door de nieuwe wetgeving elk jaar duizend ton aan e-waste bespaard.

Voor welke apparaten gaan de regels gelden?

Voor alle kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten, zoals telefoons, tablets, koptelefoons, oordoppen, e-readers, draagbare speakers, handheld spelcomputers, digitale camera’s, muizen en toetsenborden. Doordat sommige laptops een andere adapter gebruiken omdat ze veel stroom nodig hebben, krijgen laptopfabrikanten voor de overgang langer de tijd.

Voor welke fabrikant zijn de gevolgen het grootst?

Voor Apple, dat zich dan ook jarenlang heeft verzet tegen de nieuwe EU-regels. Apple gebruikt momenteel in de iPhones en oplaaddoosjes van de AirPods geen usb-c maar de eigen Lightning-aansluiting. Dat mag straks niet meer. De vraag is wanneer Apple zijn eerste iPhones met usb-c op de markt brengt. Mogelijk gebeurt dat al een jaar voordat de EU-regels ingaan, bij de iPhone 15 in de herfst van 2023. Wellicht kiest Apple er in de toekomst voor om iPhones alleen draadloos oplaadbaar te maken.

Zijn er ook gevolgen voor andere fabrikanten?

Ja, de nieuwe regels gaan ook over snelladers en dat raakt ook fabrikanten van Android-telefoons en -tablets. De EU gaat het snelladen harmoniseren, zodat gebruikers apparaten met dezelfde snelheid kunnen opladen met elke ondersteunde usb-c-lader. Fabrikanten moeten de standaard USB Power Delivery gaan ondersteunen. Sommige fabrikanten van Android-smartphones leveren momenteel speciale snelladers mee die alleen geschikt zijn voor één bepaald telefoonmodel. Ze mogen onder de nieuwe regels hun eigen snellaadstandaarden blijven gebruiken, zolang ze maar ook USB Power Delivery aanbieden. Het minimale vermogen dat de oplader moet leveren is 25 watt.

Wat gebeurt er als er een betere aansluiting dan usb-c komt?

De Europese Commissie zegt het in de gaten te blijven houden wanneer usb-c plaats moet maken voor een nieuwere, betere standaard.

Luister ook de Bright Podcast: