Apple bevestigt: iPhones krijgen usb-c in plaats van Lightning
'We hebben geen keus'

Apple bevestigt: iPhones krijgen usb-c in plaats van Lightning

26-10-2022 09:36 Laatste update: 09:36

Apple heeft voor het eerst bevestigd dat iPhones een usb-c-aansluiting krijgen. De Europese Unie verplicht de usb-poort in veel gadgets vanaf eind 2024.

Apple-marketinghoofd Greg Joswiak deed de uitspraak tijdens het evenement Tech Live van The Wall Street Journal. Joswiak werd gevraagd of Apple van plan is om de Lightning-aansluiting op iPhones te vervangen nu de EU het eens is over de usb-c-verplichting. "Natuurlijk gaan we meedoen, we hebben geen keus", aldus Joswiak.

iPhones vermoedelijk volgend jaar over

Vanaf eind 2024 mogen gadgets als smartphones, tablets en accessoires alleen worden verkocht in de EU als die voorzien zijn van een usb-c-poort voor opladen. De EU wil daarmee de wildgroei aan verschillende opladers terugdringen, en daarmee ook het elektronisch afval.

Wanneer Apple de iPhones precies gaat overzetten naar usb-c is nog niet duidelijk. De nieuwe modellen van dit jaar hebben in ieder geval nog een Lightning-aansluiting. "De Europeanen zijn degenen die de timing bepalen voor de Europese klanten", aldus Joswiak.

De topman wilde niet zeggen of iPhones buiten Europa ook een usb-c-poort zullen krijgen. Verwacht wordt dat Apple volgend jaar al overstapt op usb-c in iPhones, zodat die modellen een jaar later nog steeds in Europa verkocht mogen worden.

Apple niet tegen usb-c, wel tegen plicht

Apple is fel tegenstander van de Europese verplichting van usb-c. Volgens Apple lijdt de innovatie onder het opleggen van zulke beperkingen. Lightning werd in 2012 door Apple geïntroduceerd als kleinere, plattere laad- en datapoort. Door Lightning waren kleinere en plattere iPhones mogelijk, en het was de eerste aansluiting van zijn soort die geen boven- of onderkant had. Lightning is echter een gesloten standaard, waardoor elke fabrikant van Lightning-accessoires een percentage aan Apple moet betalen.

Usb-c daarentegen is open en heeft veel van dezelfde voordelen als Lightning. Apple was met de MacBook in 2015 één van de eerste bedrijven die usb-c ging ondersteunen, en heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling ervan.

Inmiddels zijn de meeste Apple-apparaten al over op usb-c: alle laptops en sinds kort ook alle iPads. iPhones en accessoires als de AirPods worden echter nog geleverd met Lightning-aansluiting.

Luister ook: