© Netflix

Eerste Nederlandse Netflix-game is een spel rond bakserie Nailed It

De game bevat dezelfde bekende gezichten van juryleden Nicole Byer en Jacques Torres.

Te spelen voor Netflix-abonnees

Eerste Nederlandse Netflix-game is een spel rond bakserie Nailed It

04-10-2022 21:56 Laatste update: 05-10-2022 06:42

Netflix brengt sinds een jaar games uit voor zijn abonnees, maar dat waren vooral bestaande games. Nu komen er ook meer spellen rond Netflix-series bij. De Nederlandse ontwikkelaar Paladin Studios bijt het spits af, met een game rond de populaire bakserie Nailed It!.

Netflix biedt sinds vorig jaar gratis mobiele games aan abonnees. Vorige week nog opende Netflix zijn eerste eigen gamestudio, na het kopen van bestaande studio's en samenwerkingen met nog meer game-ontwikkelaars. Het Nederlandse Paladin Studios is zo'n game-ontwikkelaar, die met 'Nailed It! Baking Bash' één van de eerste mobiele Netflix-games levert die is gebaseerd op een Netflix-serie, na eerdere games rond Stranger Things.

Hectische, geestige party-game

Voor wie Nailed It niet kent: het is het hysterische neefje van Heel Holland Bakt en The Great British Bake-off. Ook bij deze bakshow strijden amateurbakkers om de winst, maar dit zijn écht amateurs. En de taarten, cupcakes en andere baksels die zij moeten namaken, zijn eigenlijk altijd veel te hoog te gegrepen.

Verlies gegarandeerd dus, maar juist die verwachting maakt de serie zo geestig. Aan Paladin Studios de taak om dat te vertalen naar een leuke game, met als resultaat dus Nailed It! Baking Bash. De game is alleen te spelen maar vooral leuk met z'n allen: een nieuwe, ouderwetse party-game.

Alleen verliezen is stom, samen is het grappig

De insteek is hetzelfde als in de tv-serie: probeer de voorbeeld-taart zo goed mogelijk na te bouwen – terwijl de klok tikt. Dat doe je in meerdere stappen, uitdagende mini-games waarbij je je als een olifant in een porseleinkast voelt.

Bij het maken van deeg en beslag stoot je alle ingrediënten van de planken, het mengen van de kleuren gaat fout. En dan moet je je taart nog in vorm snijden en dan het moeilijkste: versieren. Je krijgt het gevoel dat je dikke vingers hebt en je zou willen dat er een herstel-knop was – die is er natuurlijk niet.

"We wisten vanaf het begin al dat de grootste uitdaging zou zijn om een serie over verliezen te vertalen naar een leuke game", zegt Chris Nengerman, game director bij Paladin Studios. "Want over het algemeen vinden spoelers het niet leuk om te verliezen. En zo kwamen we al vrij snel uit op een party-game, want door dat sociale aspect met vooral mensen die je kent, hou je verliezen veel langer vol. Het ergens niet goed in zijn en daar samen om lachen."

Van beslag maken, snijden en stapelen…

Elkaars creaties punten geven

Nailed It! Baking Bash is in alles laagdrempelig. Samen spelen doe je met maximaal zes mensen, simpelweg door een code van vijf letters in te vullen. De verbinding loopt via internet, waardoor de game zowel met mensen aan één tafel als over de hele wereld is te spelen.

Eenmaal begonnen moet iedereen dezelfde taart namaken. Mengen, boetseren en als laatste het gooien van versieringen terwijl de taart ronddraait: even uitdagend als grappig. Voor het scoresysteem zijn spelers op elkaar aangewezen. "We hebben over een scoresysteem nagedacht, maar de uitkomst is het resultaat van creativiteit. En we willen spelers juist aansporen zo creatief mogelijk te zijn, net als in de serie", aldus Nengerman.

En dus krijgen spelers elkaars creaties aan het eind te zien. Die kunnen ze punten geven, en degene met de meeste punten wint. "Mijn ultieme hoop is dat deze game zijn weg naar gezinnen vindt, die dan met een potje bepalen wie de afwas moet doen, en wie er moet stofzuigen", zegt Nengerman.

…tot boetseren, spuiten en decoreren.

Potentieel publiek van 221 miljoen

Nailed It! is zeker niet de eerste game van Paladin Studios, dat sinds 2005 bestaat. De Haagse game-ontwikkelaar won vorig jaar met zijn Nintendo Switch-game Good Job! tijdens de Dutch Game Awards de prijzen voor beste game en beste beste game-ontwerp.

Toch is de dynamiek met deze Netflix-game anders. Omdat het spel praktisch gezien gratis te spelen is voor alle Netflix-abonnees, heeft Paladin nu toegang tot ruim 220 miljoen potentiële spelers – het aantal Netflix-abonnees. "Dat is vooral heel erg leuk, en dit is waarom we games maken, zodat zoveel mogelijk mensen daarvan kunnen genieten", zegt Nengerman.

Nailed It! Baking Bash is nu verkrijgbaar voor iOS en voor Android en is alleen te spelen na inloggen met een actief Netflix-account. Een speciaal Halloween-seizoen van Nailed It! is vanaf vrijdag 7 oktober op Netflix te zien.

Floris Poort, redacteur Bright

Luister ook: