© Bloomberg

EU peilt concurrenten over Microsoft-overname Activision Blizzard

De Call of Duty-games zijn belangrijk bij de overname van Activision Blizzard.

Zorgen over miljardendeal

EU peilt concurrenten over Microsoft-overname Activision Blizzard

07-10-2022 11:59 Laatste update: 14:14

De Europese Commissie vraagt andere gamemakers naar hun mening over de geplande overname van gamereus Activision Blizzard door Microsoft. Europa doet onderzoek omdat de overname de concurrentie tussen gamebedrijven kan verstoren.

Microsoft kondigde begin dit jaar de overname van Activision Blizzard aan, voor een recordbedrag van bijna 69 miljard dollar. Die overname moet nog goedgekeurd worden door allerlei toezichthouders, waaronder de Europese Commissie. Die zal op 8 november een voorlopige beslissing nemen in die zaak, waarna nog een onderzoek van vier maanden wordt verwacht.

In aanloop naar die voorlopige uitspraak heeft de commissie een lijst van zo'n 100 vragen gestuurd naar grote en kleine game-ontwikkelaars, meldt Reuters. Door de antwoorden wil Europa meer inzicht krijgen in de gevolgen van de grote overname op de rest van de markt voor games.

Bedreigt overname de concurrentie?

Via de vragenlijst wil de EC onder meer te weten komen of de grote overname de concurrentie op de markt voor games zal verstoren of bemoeilijken. Een van de vragen is: 'zal Microsoft gestimuleerd zijn om concurrenten straks de toegang te ontzeggen tot de best verkopende titels van Call of Duty-maker Activision Blizzard?'.

Specifiek de toegang tot Call of Duty op andere platforms is sinds begin dit jaar al een heet hangijzer. Microsoft beloofde in februari al dat Call of Duty speelbaar blijft op de PlayStation, ook als er nieuwe delen verschijnen. Maar PlayStation-maker Sony zei in september dat dat aanbod van Microsoft ontoereikend is. Microsoft zou namelijk hebben aangeboden om de Call of Duty-games tot drie jaar na de huidige overeenkomst beschikbaar blijven voor PlayStation. Gezien de populariteit van Call of Duty zou Microsoft daarmee op termijn een belangrijke troef in handen hebben.

Concurrenten voor Xbox

De gamebedrijven wordt in de vragenlijst van Europa ook gevraagd of zij na de overname minder sterk denken te staan bij onderhandelingen over de uitgave en verkoop van hun games. Zodra Microsoft immers steeds meer games voor zijn platforms zelf maakt, zal het games van andere bedrijven minder hard nodig hebben.

Ook wordt gevraagd hoe belangrijk Call of Duty nu echt is voor distributeurs van games. Verder wordt gevraagd wat de meest aantrekkelijke concurrent voor Microsoft is na de overname. Er is keuze uit gamediensten als Nvidia GeForce Now, Amazon Luna, het inmiddels geschrapte Google Stadia en Sony PlayStation.

Luister ook de Bright Podcast: