Meta-topman Zuckerberg ziet Apple als grote concurrent bij VR en AR

Meta-topman Mark Zuckerberg en de nieuwe Quest Pro-bril.

Virtual reality

Meta-topman Zuckerberg ziet Apple als grote concurrent bij VR en AR

12-10-2022 10:23 Laatste update: 10:38

Meta-topman Mark Zuckerberg heeft Apple op de korrel genomen. Zuckerberg ziet Apple als grootste concurrent van Meta op het gebied van virtual en augmented reality. Zuckerberg hekelt vooral de gesloten ecosystemen van Apple.

Zuckerberg noemde Apple zowel impliciet als expliciet rond de onthulling van Meta's nieuwste VR-bril. De Quest Pro werd dinsdagavond aangekondigd, net als tal van vernieuwingen aan Horizon Worlds, de belangrijkste metaverse-app van het bedrijf. Zuckerberg ziet zijn eigen platform als de nieuwe open standaard rond VR en AR. In Apple ziet hij zijn grootste concurrent, met een gesloten platform, zei Zuckerberg onder meer tegen CNBC.

"Bij elke generatie van computers tot nu toe is er een open ecosysteem en een gesloten ecosysteem", zegt Zuckerberg tegen The Verge. "Bij pc's waren dat Windows en Mac, op mobiel waren het Android en iPhone." Volgens Zuckerberg zorgen gesloten systemen als die van Apple dan wel voor unieke ervaringen en strakke integratie, maar ook dat veel van de waarde van het platform uiteindelijk "terugvloeit naar het platform zelf".

Open, maar wel in eigen hand

Meta kondigde gisteren samenwerkingen aan met bedrijven als Microsoft, Adobe, Autodesk en Accenture. Die bedrijven gaan software voor Meta's platform bouwen, al maakt dat het ecosysteem van Meta niet meteen open. Zuckerberg stelt dat hij "open staat" voor samenwerkingen met andere makers van VR-brillen. 

Beloven dat Meta's metaverse ook naar brillen van derden komt, doet Zuckerberg echter niet. En juist die factor is bepalend bij open platforms. Elke fabrikant kan Windows-computers of Android-apparaten maken, onder enige voorwaarden. Zuckerberg zegt de regie nu nog in eigen hand te willen houden, en ziet een samenwerking met bijvoorbeeld Samsung "op het juiste moment" pas gebeuren.

Apple noemde kritiek Meta al hypocriet

Meta heeft al langer kritiek op het gesloten platform van Apple. Apps op iPhones en iPads kunnen alleen worden geïnstalleerd via de App Store, waarvan Apple de regels bepaalt en handhaaft. Ook geldt er een commissie van 15 tot 30 procent op in-app-aankopen in apps. Apple noemde de kritiek van Meta onlangs nog hypocriet, omdat Meta zelf een veel hogere commissie rekent voor verkopen in Horizon Worlds: tot wel 50 procent.

Apple-topman Tim Cook ging onlangs in op de metaverse in gesprek met Bright. "Ik vind het altijd belangrijk dat mensen goed begrijpen wat iets is. En ik weet echt niet zeker of de gemiddelde persoon je kan vertellen wat de metaverse is", zei Cook toen. Qua VR ziet Cook ook beperkte mogelijkheden; volgens de de Apple-topman zal augmented reality de meest waardevolle technologie blijken. Daarbij zien mensen de echte wereld, aangevuld met virtuele elementen.

Verwachtingen hooggespannen

Apple heeft zelf nog geen bril of platform op het vlak van augmented reality, maar de verwachtingen daar rondom zijn al jaren hooggespannen. Zuckerberg verwacht op zijn beurt ook geen direct succes met zijn metaverse en denkt dat augmented reality-toepassingen pas "over en paar jaar" echt goed gebouwd kunnen worden. "Het duurde acht jaar op een miljard mensen te bereiken", blikt Zuckerberg terug op de groei van Facebook.