Stem Apple-oprichter Steve Jobs overtuigend nagebootst door kunstmatige intelligentie

Rogan sprak al veel mensen, maar nooit Apple-oprichter Jobs.

AI-podcast

Stem Apple-oprichter Steve Jobs overtuigend nagebootst door kunstmatige intelligentie

13-10-2022 11:32 Laatste update: 11:32

Met kunstmatige intelligentie is de stem van de overleden Apple-oprichter Steve Jobs tot leven gewekt. Hij praat in een podcast met een kunstmatige versie van de bekende podcaster Joe Rogan.

Kunstmatige intelligentie wordt steeds beter in het nabootsen van menselijke eigenschappen. Schilderen in de stijl van bestaande schilderijen bijvoorbeeld, menselijke gezichten nabootsen of een acteur laten acteren zonder dat hij erbij is. Ook het nabootsen van stemmen is mogelijk, zodat bijvoorbeeld overleden mensen weer te horen zijn.

Dat laatste doet het AI-bedrijf Play.ht. Het bedrijf heeft een gesprek tussen de overleden Apple-oprichter Steve Jobs en podcaster Joe Rogan gegenereerd. Het resultaat is een aflevering van bijna 20 minuten, waarin Rogan en Jobs vrij realistisch met elkaar praten. De stemmen van de twee klinken overtuigend en gaan overtuigend op elkaar in. Vooral bij het lachen vallen de AI-stemmen door de mand.

Luister hier de AI-podcast:

Rogan overtuigender dankzij uren materiaal

De stemmen kunnen worden nagebootst omdat kunstmatige intelligentie eerst naar echte opnames van Rogan en Jobs heeft geluisterd. In het geval van Rogan is er erg veel geluidsmateriaal beschikbaar. Hij heeft ruim 1800 afleveringen gemaakt, waardoor de kunstmatige intelligentie veel materiaal heeft om zich op te baseren.

Jobs was iets ingewikkelder. Geluidsopnames van de Apple-oprichter zijn er vooral van tijdens productpresentaties. Daarom klinkt de kunstmatige Jobs wel realistisch maar praat hij wel steeds op een presentatietoon. Bij vlagen klinkt het alsof er verschillende woorden en lettergrepen van Jobs aan elkaar zijn geplakt – kort door de bocht is dat ook hoe deze technologie werkt.

Binnenkort nieuwe afleveringen

"De stem van Jobs is gemaakt met maar een paar minuten van zijn spraak uit video's op het podium of bij interviews met veel herrie, daarom zitten daar fouten in", zegt Syed Hammad, medeoprichter van Play.ht tegen Gizmodo.

De inhoud van de podcast is volgens Play.ht wel kunstmatig gegenereerd, maar niet compleet willekeurig. De kunstmatige intelligentie krijgt wel bepaalde instructies zoals onderwerpen die besproken moeten worden. Luisteraars van de AI-podcast kunnen ook zelf gespreksonderwerpen, gasten en presentatoren aandragen en daarop stemmen.

Luister ook de Bright Podcast: