'Elon Musk rondt overname Twitter vrijdag af'
De strijd om Twitter

'Elon Musk rondt overname Twitter vrijdag af'

25-10-2022 19:22 Laatste update: 19:25

Elon Musk heeft beloofd om de overname Twitter vrijdag definitief af te ronden. Hij deed die toezegging aan bankiers die miljarden uitlenen voor de financiering van de deal.

Dat zeggen ingewijden tegen Bloomberg. Het afronden van de transactie zou zich in de 'laatste fase' bevinden.

Musk kondigde in april aan Twitter voor 44 miljard dollar te willen kopen, maar hij wilde later de deal afblazen vanwege zorgen over het aantal nep-accounts op het platform. Via een rechtszaak wilde Twitter de overname alsnog afdwingen. Musk liet begin deze maand weten dat hij toch bereid was het bedrijf voor 44 miljard dollar over te nemen.

De rechter had de rechtszaak tot 28 oktober gepauzeerd omdat Musk erop rekende Twitter op die dag te kunnen kopen. Daarvoor zou hij nog 13 miljard aan krediet moeten krijgen van een groep banken, geleid door Morgan Stanley.

Lening

Bankiers hebben nu de definitieve overeenkomst over de lening opgesteld, die nog moet worden ondertekend. Daarna wordt het geld daadwerkelijk overgemaakt naar Musk voor de aankoop van Twitter. Behalve Musk steken andere investeerders miljarden dollars in de Twitter-overname, zoals de oprichter van softwarebedrijf Oracle Larry Ellison en het cryptobedrijf Binance.

Huidig aandeelhouder prins Al-Waleed bin Talal al-Saud uit Saudi-Arabië wil zijn belang van een kleine 4 procent houden.

Twitter als onderdeel van 'alles-app'

Musk wil Twitter uiteindelijk onderdeel laten uitmaken van een 'alles-app', zei hij onlangs. Een 'alles-app' biedt gebruikers veel verschillende diensten aan, zodat ze minder naar andere apps hoeven te gaan. Over Musks plannen met 'X' is verder nog niks bekend, maar het bekendste voorbeeld van een 'alles-app' is het Chinese WeChat, dat ruim 1 miljard gebruikers heeft.

Met WeChat kunnen gebruikers behalve chatten en videobellen bijvoorbeeld ook winkelen en gamen. Bovendien kunnen ze maaltijden en taxi's bestellen en allerlei bankzaken doen. WeChat heeft een eigen betalingssysteem en bedrijven kunnen via mini-apps hun diensten aanbieden. Buiten China is er nog geen app die zoveel verschillende zaken aanbiedt als WeChat.

Eind aan maandenlang conflict

Met de overname komt er een einde aan een slepend conflict. In juli besloot Musk nog dat hij onder de overname uit wilde komen, omdat Twitter volgens hem een veel te positief beeld heeft geschetst over het percentage nep-accounts op het platform. Het aantal nep-accounts is belangrijk omdat deze niet op advertenties kunnen klikken en advertenties zijn de belangrijkste inkomstenbron van het socialmedia-bedrijf.

Twitters aandeelhouders hadden de overname door Musk in september al officieel goedgekeurd.