Apple onthult vernieuwde iPad met groter scherm
Ook nieuwe iPad Pro's

Apple onthult vernieuwde iPad met groter scherm

18-10-2022 15:39 Laatste update: 19-10-2022 15:42

Apple geeft de iPad de grootste vernieuwing in jaren. De nieuwe iPad heeft geen fysieke thuisknop meer, heeft een groter scherm en is geschikter voor videobellen.

Luister ook:

De 'gewone' iPad was het laatste model dat Apple nog met een fysieke, ronde thuisknop leverde. De iPad Pro, Air en Mini waren al over op een ontwerp met dunnere schermranden en zonder een thuisknop. De reguliere iPad volgt dat ontwerp nu, waardoor het schermformaat groeit van 10,2 naar 10,9 inch. De resolutie is meegegroeid naar 2360x1640 pixels, maar het scherm is even fel en scherp als voorgaande iPads.

Net als de andere iPads heeft dit model nu ook een USB-C-poort in plaats van een Lightning-aansluiting. De reguliere iPad werd sinds 2012 met Lightning geleverd en in 2018 was de iPad Pro de eerste iPad met USB-C. iPhones en accessoires als AirPods worden nog wel met de Lightning-poort geleverd, maar Apple moet in de EU vanaf eind 2024 helemaal over op USB-C in nieuwe apparaten.

Selfiecamera op nieuwe plek

De nieuwe instap-iPad heeft de A14 Bionic-chip en 5G. De A14 Bionic-chip geeft de nieuwe iPad zo'n 20 procent snellere prestaties. De vorige iPad werd geleverd met de A13-chip die in 2019 zijn intrede deed met de iPhone 11. De A14 verscheen in 2020, voor het eerst in de iPhone 12-reeks.

Opvallend is de plaatsing van de selfiecamera. Die zit voor het eerst op de lange rand van de iPad. Bij alle andere iPads zit de camera op de korte kant. Als gebruikers dan videobellen, worden ze schuin van onder gefilmd.

De 12-megapixel ultragroothoekcamera van de iPad zit nu bovenaan het scherm als de tablet liggend wordt gebruikt. Ook ondersteunt de camera Center Stage, waarbij de gebruiker automatisch wordt gevolgd. Ook heeft de iPad nu dubbele microfoons, die achtergrondgeluid zouden wegfilteren.

Magic Keyboard Folio

De iPad heeft ook een nieuw optioneel toetsenbord gekregen, het Magic Keyboard Folio. Dat is een variant op het Magic Keyboard voor de iPad Air en Pro. Met dat hoesje voegen gebruikers een volledig toetsenbord en trackpad toe aan hun iPad, die dan meer op een laptop lijkt. Dat geldt ook voor de Magic Keyboard Folio, die de iPad rechtop houdt met een standaard achterop. Bij het reguliere Magic Keyboard hangt de iPad Air of Pro magnetisch iets boven de toetsen.

Alleen de eerste generatie van de Apple Pencil wordt ondersteund en die wordt via Lightning opgeladen. Doordat de nieuwe iPad een USB-C-poort heeft, is de Apple Pencil alleen met een nieuwe adapter direct via de iPad op te laden. 

De nieuwe iPad is er in de kleuren blauw, roze, geel en zilver en wordt geleverd vanaf 26 oktober. Een model met 64 GB opslag kost 589 euro, met 256 GB opslag kost de iPad 789 euro. Modellen met 5G zijn 200 euro duurder. Het Magic Keyboard Folio is er in wit en kost 299 euro.

iPad Pro

iPad Pro met M2-chip

De nieuwe iPad Pro is er opnieuw met 11-inch en 12,9-inch schermformaten. Belangrijkste verschil is de M2-chip, die op grafisch gebied 35 procent sneller dan de M1 en 18 procent sneller in andere taken. Ook zijn de professionele iPads nu voorzien van Wifi 6E, de snelste wifi-versie van het moment.

De nieuwe iPads Pro hebben de functie Apple Pencil-hover. Daarbij wordt de Apple Pencil al gedetecteerd als die tot 12 millimeter boven het scherm hangt. Gebruikers kunnen dan beter zien waar zij het potlood op het scherm gaan plaatsen. Ook kan de iPad op het potlood inspelen, door bijvoorbeeld tekstvakken automatisch te vergroten als de Apple Pencil dichtbij komt.

Miniled-scherm alleen bij 12,9-inch

Beide formaten van de iPad Pro hadden de afgelopen jaren al een 120Hz-scherm dat soepeler scrollt en sneller reageert. Maar ook dit jaar ontbreekt bij de 11 inch iPad Pro een zogenoemd Pro Display XDR. Dat is een mini-ledscherm, als het ware een lcd-scherm met een geavanceerd lichtsysteem. Dat zorgt voor een zeer hoog contrast, heldere kleuren, een hoge helderheid en dat zonder de inbrandnadelen van oled.

Door dat scherm heeft de 12,9-inch iPad Pro nu de nieuwe functie Reference Mode. Daarbij kunnen professionele gebruikers de iPad Pro op dezelfde strikte kleurwaarden instellen als hun andere schermen, zodat zij foto's of video's beter kunnen nabewerken.

De iPad Pro met M2-chip is er in grijs en zilver. Het 11-inch model is er vanaf 1069 euro met 128 GB opslag, tot en met een 2TB-model voor 2449 euro. De 12,9-inch iPad Pro begint bij 1469 euro met 128GB opslag, tot en met 2849 euro voor een 2TB-model.

Gebruikers betalen meer voor een model met 5G-mogelijkheden. Zo kost de duurste iPad Pro met 2TB en 5G in Nederland 3044 euro.

Vernieuwde Apple TV 4K

Apple kondigde ook een nieuwe versie van de Apple TV 4K aan, met de A15 Bionic-chip en ondersteuning van HDR10+. Dankzij de A15-chip is de CPU 50 procent sneller dan de vorige Apple TV en zijn de grafische prestaties 30 procent sneller. De meegeleverde Siri-afstandsbediening heeft een USB-C-poort in plaats van Lightning.

De versie met 64 GB opslag kost 169 euro en de versie met 128 GB en een ethernet-poort kost 189 euro. Die laatste versie ondersteunt ook het netwerkprotocol Thread voor het aansluiten van smart home-apparaten. De vorige Apple TV 4K verscheen in 2021 en kostte toen 199 euro. De nieuwe versies zijn vanaf 4 november verkrijgbaar.

De nieuwe remote heeft ook USB-C

Later dit jaar nieuwe Macs

De introductie van de nieuwe iPads volgt nadat Apple in september al de nieuwe iPhone 14-serie introduceerde. Ook werden drie nieuwe Apple Watches en de tweede generatie van de AirPods Pro op de markt gebracht.

Later dit jaar zou Apple ook nog meerdere nieuwe Macs lanceren, waaronder een nieuwe Mac Mini en een MacBook Pro met krachtigere M2-chips.  

Grote updates voor iPadOS en MacOS

Apple maakte ook bekend dat de twee grote updates voor iPads en Macs, iPadOS 16 en macOS Ventura, op maandag 24 oktober verschijnen.

Review: iPhone 14 Pro