Xbox-topman: 'Metaverse slecht gebouwd, Game Pass wordt duurder'

Xbox-topman Phil Spencer.

Phil Spencer

Xbox-topman: 'Metaverse slecht gebouwd, Game Pass wordt duurder'

27-10-2022 11:43 Laatste update: 11:43

Xbox-topman Phil Spencer heeft zich tijdens een interview uitgesproken over het succes van het Game Pass-abonnement, geeft zijn kijk op de metaverse gegeven en nog meer.

Spencer was te gast bij het Tech Live-evenement van The Wall Street Journal. Daar ging hij onder meer in op de metaverse, de term voor een soort koppeling van virtuele werelden waar mensen in kunnen vergaderen of games kunnen spelen. Spencer noemde de metaverse een "slecht gebouwde videogame".

"Als ik aan games denk, brengen we al jaren mensen samen in 3D-omgevingen om de wereld te redden van aliens, of om het kasteel te veroveren", aldus Spencer. "De metaverse ziet eruit als een vergaderkamer, ik vind dat geen plek waar ik graag mijn tijd zou doorbrengen." Apple-topman Tim Cook was onlangs in gesprek met Bright ook niet positief over de metaverse. "Ik vind het altijd belangrijk dat mensen goed begrijpen wat iets is. En ik weet echt niet zeker of de gemiddelde persoon je kan vertellen wat de metaverse is", zei Cook toen.

Game Pass winstgevend maar wordt duurder

Spencer ging ook in op het succes van Game Pass, het game-abonnement van Microsoft. Voor een vaste prijs per maand krijgen spelers een wisselend aanbod games die zij onbeperkt kunnen spelen op Xbox, pc en een deel streaming via bijvoorbeeld een smartphone. Game Pass is volgens Spencer winstgevend, en goed voor zo'n 15 procent van de totale omzet die Microsoft over games en Xbox draait.

"Ik denk niet dat het meer zal worden", zegt Spencer over dat percentage. Volgens de topman vlakt de groei van het aantal Game Pass-abonnees inmiddels af. "Ik denk dat overkoepelend de omzet wel groeit, en dan is 15 procent een groot aandeel, maar er is geen toekomst waarin we 50 tot 70 procent van onze omzet uit abonnementen komt", aldus Spencer.

De prijs van Game Pass zal volgens Spencer wel stijgen, al gebeurt dat de komende maanden nog niet. De huidige prijs blijft in ieder geval tijdens de feestdagen nog op hetzelfde niveau. "De prijs van onze spelcomputers is gelijk gebleven, de prijs van onze games en ons abonnement is hetzelfde gebleven. Dat kunnen we niet eeuwig volhouden", aldus Spencer. Spelcomputer-marktleider Sony verhoogde in de zomer al de prijs van de PlayStation 5 met 50 euro vanwege de inflatie.

Xbox-stick duurt nog jaren

Op termijn wil Microsoft ook met een streamingstick voor games komen, een soort game-Chromecast. "We werken daar al lang aan. In de lente zijn we gaan samenwerken met Samsung. Gaan we op een gegeven moment een streaming-apparaat maken? Ik verwacht van wel, maar dat zal nog een aantal jaar duren", aldus Spencer.

De samenwerking met Samsung leverde al een Xbox-app voor Samsung-tv's op, die deze zomer verscheen. Via die app kunnen Game Pass-abonnees Xbox-games naar hun tv streamen, zonder dat zij zelf een Xbox hoeven te hebben. De games worden afgespeeld in datacentra van Microsoft.