'Tesla Cybertruck pas eind 2023 in massaproductie'
Elektrische pick-uptruck

'Tesla Cybertruck pas eind 2023 in massaproductie'

01-11-2022 10:39 Laatste update: 11:00

Tesla zou eind 2023 beginnen met de massaproductie van zijn langverwachte elektrische pick-uptruck Cybertruck. Dat is ruim twee jaar later dan bij de presentatie in 2019 was gepland.

De Tesla Cybertruck werd in november 2019 al onthuld, waarbij de 'onbreekbare' ruiten toch braken tijdens een krachtproef op het podium. De pick-uptruck heeft een sciencefiction-achtig ontwerp met strakke hoeken, platte panelen en een enorme voorruit.

Sinds de presentatie liep de komst van de Cybertruck forse vertraging op. Tesla streeft er nu naar om eind volgend jaar te beginnen met de massaproductie, meldden bronnen van Reuters

Tesla is bezig om zijn fabriek in Texas klaar te maken om het nieuwe voertuig te bouwen. De 'vroege productie' moet medio 2023 op kleine schaal van start gaan, zei Musk onlangs. In de maanden daarna zou de productie geleidelijk worden opgevoerd.  

Meer dan een miljoen reserveringen

Pas begin 2024 zou Tesla volgens Reuters aanzienlijke omzet kunnen boeken door de Cybertruck. Dit betekent ook een langere wachttijd voor consumenten die de pick-uptruck hebben gereserveerd. Zo'n anderhalf miljoen mensen zouden 100 dollar hebben aanbetaald om de Cybertruck te reserveren. In mei zette Tesla de reserveringen van de Cybertruck buiten Noord-Amerika stop.

Tesla moet de definitieve prijzen van de pick-uptruck nog aankondigen. In 2019 sprak het bedrijf van een prijs van onder 40.000 dollar, maar de afgelopen jaren verhoogde Tesla al de prijzen van zijn andere auto's. Ook moet de productieversie van de Cybertruck nog worden onthuld. 

Productieproblemen

Sinds 2019 zijn er meerdere prototypes van de Cybertruck op de openbare weg gespot. De productie van de elektrische pick-uptruck zou eerst in 2022 beginnen, maar werd meermaals uitgesteld. Tesla gaat de Cybertruck in eerste instantie maken in zijn fabriek in Austin in Texas, waar ook al de Model Y wordt geproduceerd.  

Tesla kampte dit jaar met meerdere productieproblemen, zoals bij zijn grote fabriek in China vanwege de coronalockdowns en door tekorten aan bepaalde chips. Musk zei onlangs nog dat de nieuwe fabrieken van Tesla in Duitsland en Texas 'miljarden dollars verliezen'. Volgens Musk hebben de fabrieken te kampen met hoge kosten en moeilijkheden om de productie snel op te voeren. 

Ford en Rivian als concurrenten

Met de Cybertruck begeeft Tesla zich op een van de meest lucratieve segmenten van de automarkt. Concurrenten Ford en Rivian hebben ook al elektrische pick-ups op de markt gebracht, maar deden dat nog in beperkte aantallen. Zo verkocht Ford van zijn F-150 Lightning tot nu toe iets meer dan 20.000 exemplaren.

Luister ook:

Getest: Tesla Model Y