Gazelle en Sparta verkopen de meeste e-bikes in Nederland

Een e-bike van Gazelle

Elektrische fietsen

Gazelle en Sparta verkopen de meeste e-bikes in Nederland

17-11-2022 08:41 Laatste update: 08:52

Nederland heeft nu 3,8 miljoen elektrische stadsfietsen. Gazelle en Sparta zijn de afgelopen twee jaar de twee grootste e-bikemerken gebleven.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Multiscope over de Nederlandse markt van elektrische fietsen. Gazelle is de marktleider en heeft nu een aandeel van 17 procent. Sparta volgt met 15 procent marktaandeel. Twee jaar geleden hadden zowel Gazelle als Sparta 16 procent in handen.

Stella komt op de derde plaats met een marktaandeel van 12 procent. Stella heeft de grootste spontane naamsbekendheid: 51 procent van de mensen noemt Stella als ze gevraagd wordt een fabrikant van e-bikes te noemen. Stella heeft ook de hoogste 'top of mind' (26 procent), wat betekent dat mensen als eerste aan dat merk denken als ze aan elektrische fietsen denken. 

Op de vierde plek staat Batavus (9 procent). Het marktaandeel van Giant groeide in twee jaar van 4 naar 8 procent en daarmee bezet het merk de vijfde plek. 

Fysieke winkel belangrijkst

Elektrische stadsfietsen worden meestal in een fysieke winkel gekocht: 86 procent van de mensen koop ze in de winkel. Van de speed pedelecs, de krachtige e-bikes die 45 km/u gaan, wordt 60 procent juist via internet gekocht. Ook kopen jongeren onder de 24 jaar vaker e-bikes via internet dan de oudere groepen.

Bijna kwart fietst alleen op e-bike

Uit een onderzoek door het RIVM bleek deze week dat 23 procent van de Nederlanders alleen nog gebruik maakt van e-bikes. Ook wisselt 6 procent van de Nederlanders de e-bike af met een normale fiets.

E-bikes worden volgens het RIVM-onderzoek relatief vaker gebruikt door ouderen, vrouwen, mensen met overgewicht en mensen met een lichamelijke beperking. Ruim 30 procent van de vrouwen gebruikt alleen een elektrische fiets, onder mannen is dat 19 procent.

Luister ook de Bright Podcast:

E-bike kopen? Hier moet je op letten: