Twitter kampt met nieuwe technische problemen, Trump wil niet terug
Week 4 onder Musk

Twitter kampt met nieuwe technische problemen, Trump wil niet terug

21-11-2022 12:44 Laatste update: 12:46

De vierde week van Twitter onder leiding van miljardair Elon Musk begint met technische problemen die het gevolg lijken van de vele ontslagen. Ondertussen mag oud-president Trump terugkeren, maar die heeft daar geen zin meer in.

Sinds Twitter eind oktober door Musk werd overgenomen, zijn er duizenden medewerkers ontslagen of uit zelf uit onvrede vertrokken. Experts vrezen dat die radicale afslanking snel zichtbaar wordt in de technische staat van Twitter. Precieze gevolgen zijn niet te voorspellen, maar sinds dit weekend is een voorproefje te zien: de automatische copyright-controle werkt niet meer.

Volledige films op Twitter

Gebruikers plaatsten dit hele weekend volledige films op Twitter, meldt Forbes. Normaal gesproken worden alleen kleine stukjes van zulk auteursrechtelijk beschermd materiaal toegelaten – hele films worden vanzelf verwijderd. Dat gebeurde nu dus niet, waardoor films als The Fast and The Furious: Tokyo Drift bijna 24 uur gratis op Twitter te bekijken was, opgeknipt in 49 stukjes. Of een volledige aflevering van Spongebob.

Uiteindelijk werden allerlei accounts die films deelden wel opgeschort door Twitter. Experts vermoeden dat het systeem niet meer werkt als gevolg van al het vertrokken personeel. Twitter is echter wel aansprakelijk voor de copyrightschending. Veel bedrijven gebruiken daarom automatische systemen om zulke films nog voor het plaatsen te herkennen.

Trump wil niet terug

Musk besloot ook het publiek te betrekken in de vraag of de oud-president Donald Trump zijn account terug moest krijgen. Dat account werd onder het vorige bestuur van Twitter permanent opgeschort nadat Trump de rellen in het Amerikaanse Congres begin vorig jaar niet probeerde te stoppen, maar juist aanmoedigde. Een meerderheid van de gebruikers stemde 'ja', en dus is het account van Trump weer beschikbaar.

De oud-president heeft echter nog niet getwitterd, en is dat ook niet van plan. Trump zegt tegen Bloomberg dat Twitter "een hoop problemen" heeft, waardoor hij liever op zijn eigen Twitter-alternatief Truth Social blijft. Dat zei Trump eerder ook al, volgens ingewijden vooral omdat Trump zou vrezen dat Truth Social instort als hij naar Twitter terugkeert, en daarmee ook de investeringen die Trump zelf in het platform heeft gedaan. Musk beschouwt de situatie zelf via een meme.

**Luister ook de Bright Podcast:**