'Zes miljoen minder iPhones door onrust bij Chinese fabriek'
Oproer bij grote iPhone-fabriek

'Zes miljoen minder iPhones door onrust bij Chinese fabriek'

28-11-2022 09:52 Laatste update: 09:52

Door de onrust bij de grootste iPhone-fabriek in het Chinese Zhengzhou kunnen er veel minder iPhones gemaakt worden. Er zouden 6 miljoen minder toestellen dan gepland worden geproduceerd.

Dat zeggen bronnen die bekend zijn met de productieproblemen tegen Bloomberg. De vraag is hoe snel de Taiwanese Apple-leverancier Foxconn, dat de fabriek exploiteert, medewerkers weer aan het werk kan krijgen na de gewelddadige protesten tegen de coronamaatregelen.

Als de Chinese lockdowns langer aanhouden, zou de productie nog lager kunnen uitvallen. Apple verwachtte eerder volgens Bloomberg een productie van 90 miljoen iPhones, maar stelde dat onlangs al bij naar 87 miljoen.

iPhone 14 Pro

In het Foxconn-complex bij Zhengzhou wordt de grote meerderheid van de iPhone 14 Pro- en Pro Max-toestellen in elkaar gezet. Dat zijn de populairste van de vier nieuwe iPhone-modellen, terwijl de verkoop van de twee reguliere iPhone 14's erg tegenvalt.

Opstand personeel

De iPhone-fabriek in Zhengzhou kampt al weken met sluitingen en onrust onder het personeel. Duizenden medewerkers vluchtten in oktober vanwege aanhoudende voedseltekorten.

De nieuwe werknemers kwamen vervolgens in opstand tegen het schenden van loonafspraken en de coronamaatregelen. Medewerkers stormden vorige week de slaapzalen uit, waarna het tot confrontaties met bewakers van het complex kwam.

De plotselinge verlaging van een beloofde uitbetaling van 3000 yuan (ruim 400 euro) voor dertig dagen werk naar 30 yuan wekte ook grote woede. Foxconn bood later zijn excuses aan voor een 'technische fout' binnen zijn loonsystemen.

Bonussen om te blijven

Foxconn biedt werknemers in Zhengzhou intussen bonussen van 1800 dollar (omgerekend 1723 euro) om te blijven werken. Het Taiwanese bedrijf hoopt zo het personeelsniveau op peil te houden.

Op het complex in Zhengzhou werken en wonen normaal gesproken ruim 200.000 medewerkers. Na de protesten zouden meer dan 20.000 medewerkers zijn vertrokken.

Mogelijk grotere rol India

Apple is voor de assemblage van de iPhone en veel van zijn andere apparaten nu nog heel erg afhankelijk van China. Het bedrijf is wel bezig een deel van de productie te verplaatsen naar andere landen, met name India en Vietnam. Zo investeerde Foxconn onlangs miljarden in de bouw van nieuwe Indiase iPhone-fabrieken.

Review: iPhone 14