Wachten op de iPhone 14 Pro

Levering nieuwe iPhone duurt langer dan ooit: 5 weken wachten

29 november om 09:24
Laatste update: 29 november om 10:05

De levertijden van de nieuwe iPhone 14 Pro-modellen zijn door de problemen bij de grootste Chinese iPhone-fabriek opgelopen tot zo'n vijf weken. Nederlanders die nu een iPhone 14 Pro kopen krijgen het toestel nog net voor de jaarwisseling geleverd.

Amerikaanse klanten moeten nu tot 37 dagen wachten op hun iPhone 14 Pro, meldt marktonderzoeker Counterpoint Research. De levertijden verschillen per regio. Wie nu in Nederland een iPhone 14 Pro of Pro Max bij Apple bestelt, krijgt het toestel op 29 december geleverd. Providers KPN, Vodafone en T-Mobile melden '4 tot 6 weken' als levertijden. Bij sommige Nederlandse webshops zijn de iPhone Pro-modellen al uitverkocht.

De levertijden zijn volgens Counterpoint langer dan bij de vorige iPhones. Bij de iPhone 13 Pro's was het rond deze tijd van het jaar zo'n 15 dagen. 

Onrust om coronamaatregelen

De onrust bij de Foxconn-fabriek in China na protesten tegen de coronamaatregelen zorgt ervoor dat de belangrijkste Apple-leverancier veel meer iPhone 14 Pro-toestellen dan verwacht in elkaar kan zetten. De oproer zou zorgen voor een productiestrop van 6 miljoen iPhones. Duizenden werknemers zijn vertrokken. Door personeel bonussen te geven hoopt Foxconn de productie weer op gang te krijgen.

Pro-modellen zijn populairst

Juist de Pro-modellen van de nieuwe iPhones zijn het populairst, terwijl de verkoop van de reguliere iPhone 14 en iPhone 14 Plus tegenvalt. Veel iPhone 14-toestellen zijn daardoor al de volgende werkdag of binnen drie dagen leverbaar.

Apple schroefde onlangs zijn verwachting al terug van 90 miljoen iPhones naar 87 miljoen exemplaren.

Aankoop uitstellen

IDC-analist Bryan Ma verwacht dat veel iPhone-gebruikers die momenteel een nieuwe iPhone 14 Pro overwegen hun aanschaf simpelweg zullen uitstellen tot een van de volgende kwartalen. Zij zouden in het 'ecosysteem' van Apple willen blijven. Slechts een zeer klein deel van de iPhone-gebruikers overweegt een overstap op een Android-smartphone.

Review: iPhone 14